Az emeléstechnikai cég közgyűlése még novemberben határozott a zártkörű tőkeemelésről, a tranzakció összértéke több mint 2 millió euró, vagyis 670 millió forint volt. A kibocsátásban a Nemzeti Tőkefejlesztési Alap 40 százalékos mértékben, az egyéb intézményi és magánbefektetők pedig 30-30 százalékos mértékben vettek részt. A Megakrán igazgatóságának elnöke elmondta, hogy a tőzsdére lépéssel a cég elsősorban a régiós piacokon erősítene, amit jelenleg osztrák, német és angol vállalatok uralnak. Langmáhr Tamással Imre Lőrinc beszélgetett.

A Megakrán Nyrt. tőzsdére lépésének első fázisát a 2017 elején elindított Elite programban való részvétel jelentette. A Londoni Értéktőzsde és a Budapesti Értéktőzsde közös projektjének célja a középvállalatok felkészítése a tőkepiaci finanszírozási lehetőségekre, illetve egy növekedési stratégia kidolgozása, ami később akár nemzetközi piaci terjeszkedéssel is járhat.

Az emeléstechnikai cég bő fél évvel ezelőtt választott tanácsadókat, a befektetési és a jogi tanácsadásban az MKB Bank illetve az Ernst & Young segített. A harmadik fázisban pedig a Megakrán sikeresen belépett a BÉT Mentoring programjába, ahol finanszírozási támogatáshoz, illetve a Széchenyi Tőkealap-kezelőhöz tartozó Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap befektetéséhez jutott- magyarázza a BÉT elnök-vezérigazgatója, Végh Richárd. Ezt követően döntött a társaság a zártkörű tőkebevonásról, 2 millió eurónyi forrást gyűjtve.

A Megakrán mellett egy másik cég regisztrációja (CyBERG), már lezárult, idén biztosan parkettre lépnek ők is az Xtend piacán. A jövő évben 3-5 új belépő jöhet, s bár a likviditás várhatóan alacsonyabb lesz ezeknél a papíroknál, dinamikusan bővülő piacról beszélhetünk - mondja Végh Richárd. „A tőzsdei bevezetés egy út kezdete is egyben, a cégek egy nyilvános piacon kezdhetik el építeni a befektetői bizalmat. A következő lépés évek múlva a fő tőkepiac Standard kategóriája lehet számukra”.

A teljes interjúban Végh Richárd arról is beszél, hogy hosszú távon hány középvállalatra számítanak az Xtend piacon, és mitől függ egy cég papírjainak likviditása. A riporter Imre Lőrinc.