A most aláírt megállapodás értelmében az OMSZ vállalja, hogy a folyamatosan bővülő, földi telepítésű és műholdas eszközökön mért, és az azokból interpolációs modellekkel számított meteorológiai adatait kutatási célokra igény szerint partnerei rendelkezésre bocsátja.

A tájékoztatás szerint a széles spektrumú időjárási adatbázisok és előrejelzési modellek adataival bővülő korszerű digitális felület újabb lendületet adhat a klímaváltozással, növényvédelemmel, növénytermesztéssel és agrometeorológiával kapcsolatos hazai kutatásoknak.

A rendszer emellett még inkább támogatni fogja a nagyüzemi növénytermesztésben és méhészetben érdekelt gazdákat – például az optimális öntözővíz-mennyiség meghatározásában, a legkorszerűbb hatóanyagok kiválasztásában vagy a távfelügyelt méhészeti gazdálkodás megvalósításában.

A közös munka előzményeként a MATE Növényvédelmi Intézet berkein belül már létrejött egy korszerű agrármeteorológiai információs rendszer. Ennek használatával nagyban növelhető a hatékonyság mind a szántóföldi gazdálkodásban, mind a zöldség- és gyümölcstermesztés során alkalmazott növényvédelmi eljárásoknál.