Elsősorban az elmúlt időszakban kedvezőbbé váló pénz- és tőkepiaci hangulat adott teret a jegybanknak az újabb, 25 bázispontos kamatcsökkentéshez – magyarázta az Erste vezető makrogazdasági elemzője a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában. Az irányadó ráta így 6,75 százalékra módosult. Év végéig még további egy-két kamatvágás képzelhető el – erősítette meg a jegybank alelnöke, Virág Barnabás is az elemzői várakozásokat.

Nyeste Orsolya szerint szeptemberben és decemberben nyílhat tér az MNB előtt az újabb csökkentésekhez, így az év végére 6,25 százalékon állhat a magyarországi alapkamat. Korábban 6,5 százalékra lehetett számítani. A pénzpiaci hangulat javulása egyértelműen az amerikai kamatcsökkentési várakozásokkal magyarázható.

A befektetők szinte már biztosra veszik, hogy szeptemberben elindulhat a monetáris lazítási ciklus a tengerentúlon, sőt decemberben akár egy újabb hasonló lépés következhet. A fokozódó hangulat a feltörekvő piacokra, így a magyar eszközosztályokra is pozitív hatást gyakorolt, ami például a forint erősödésében öltött testet. Ez fontos szempontot jelentett az újabb kamatcsökkentésében.

Nem múlnak az inflációs kockázatok

Bár az MNB alelnöke azt mondta, év végére az a céljuk, hogy 3 százalék környékére szorítsák le az inflációt, valójában a második félévben több kockázat is övezi a fogyasztói árindex alakulását. „Szeptemberben nagyobbak lehetnek a céges átárazások, mint amire most a jegybank számít. A fizetések továbbra is magas emelkedése adhat erre lehetőséget a vállalatok számára, az átárazások szempontjából egyébként is kritikus első őszi hónapban" – tette hozzá az elemző. Májusban a KSH szerint 10,4 százalékkal bővültek a reálbérek éves alapon.

Nyeste Orsolya szerint a headline inflációban talán nem várható jelentős megugrás, a maginfláció viszont 5 százalék körül alakulhat az év végén. „Továbbra is nagyon makacs a piaci szolgáltatások áremelkedése, miközben még nehezen megjósolható, hogy a kormány új, költségvetési kiigazító lépései, például a tranzakciós illeték megemelése, milyen közvetett hatással lehetnek a fogyasztói árindexre".

Az Alphabet meggyőző volt, a Tesla kevésbé

Igazi nagyágyúk beszámolóival folytatódott az amerikai gyorsjelentési szezon. A Google anyavállalata, az Alphabet eredménye felülteljesítette a várakozásokat a második negyedévben: a profit 28 százalékkal ugrott éves alapon, meghaladva a 23 milliárd dollárt, miközben a bevétel 13,6 százalékkal emelkedett 84,7 milliárd dollárra.

A számokat erőteljesen húzta a felhőüzletág, ami a mesterséges intelligencia fejlesztések miatt egyre dinamikusabban bővül a nagy technológiai cégeknél – mondta a részvényelemzője. „Talán az egyedüli gyengébb teljesítmény az Alphabetnél a YouTube-hoz köthető, ugyanis az üzletág növekedése lelassult a második negyedévben. Ez azzal magyarázható, hogy egyre erősebb a videómegosztó platform konkurenciája, ami főleg a TikTok képében jelentkezik" – tette hozzá Péntek Ádám.

A Google anyavállalatával szemben a Tesla teljesítménye csalódást keltett a befektetők körében. Főleg az adózott eredmény, amely 45 százalékkal csökkent éves alapon, és másfél milliárd dollárra süllyedt az egy évvel korábbi 2,7 milliárdról. A társaság megpróbálta ellensúlyozni a gyengébb számokat a pozitív, jövőbe mutató üzeneteivel, ez azonban nem sikerült maradéktalanul. „Az egyik ilyen projekt a robottaxikkal, a másik pedig a humanoid robotok gyártásával kapcsolatos. A Tesla a jövőben ezektől az üzletágaktól várja a jelentős profitnövekedést, nem is annyira az elektromos autóktól" – magyarázta Péntek Ádám.

A teljes beszélgetésben szóba került még az is, hogy teljesülhet-e a költségvetési hiánycél a túlzott deficit eljárás árnyékában. Elmondható, hogy egymástól veszik el a piacot a technológiai társaságok a felhőszolgáltatások terén? Továbbá arra is kitértünk, hogy a múlt heti korrekció után fordulat következett-e be a Nasdaq kereskedésében.