Nágel Péter, a GIBox szakértője Nap Vendége műsorunkban elmondta: a szivacsváros ötlete a 2000-es évek elején Kínából indult el. Az áradások ugyanis olyan problémát okoztak több városban is, hogy ennek megoldására, a települések szisztematikus átalakítására millió- és billiódollárokat áldoztak. Mindezt elsősorban a zöld felületek fejlesztésével kívánták előidézni, ami látványban és az előállított haszonban is fontos előrelépés.

Kerekes György, a Makronóm Intézet alapítója hozzátette: „a városban tipikusan az a gond, ha sok a víz, és az is, ha kevés. A hirtelen lecsapó nagy viharok még Budapesten is elképesztő villámárvizeket szoktak okozni. Amikor pedig aszály van, akkor a városi parkokban is komoly probléma, hogy kiszáradnak a növények. A szivacsváros egy olyan ideális elképzelés, ami a sok esőt magába szívja, majd szépen lassan aszály idején kiengedi magából. Ezt különböző technikákkal lehet segíteni, de alapvetően az is számít, hogy milyen kőzetre épült egy város, mennyi park található benne, mekkora a betonozott, vagyis a szürke felület, és mekkora a kék felület, tehát a nyílt vízfelszín" – részletezte.

Kiemelte, hogy a Makronóm Intézetnél a várostervezés és -fejlesztés is fontos téma, és szeretnék összegyűjteni azokat a jó gyakorlatokat, amelyekből piacra vihető termék is lesz. „A végén mégiscsak egy gazdaságkutató vagyunk, úgyhogy szeretnénk látni, hogy minél több innováció kerül a piacra, akár a világpiacra is, és így a magyar gazdaságot is segíti".

Nem minden zöldtető kéktető, de minden kéktető zöldtető

A műsorban a környezetbarát tetőrendszereket is körbejártuk, és azt is, hogy mennyire igaz a fenti megállapítás. „A kéktető valójában arról szól, hogy visszatartja a vizet, de ezt a célt zöldtetővel együtt is meg lehet oldani. Az utóbbinál ugyanis a jelenlegi rendszerekbe is be van építve a vízelfolyást lassító drénlemez" – fejtette ki a moduláris tetőkerti megoldásokkal foglalkozó GIBox szakértője.

Hallgassa meg Nap Vendége műsorunkat, amelyben szó volt arról is, hogy a Világgazdasági Fórum listáján milyen nagyvárosok szerepelnek az élen, és a zöld területek bővítése mellett hogyan lehet a haladó szintnek számító kék felületek arányát növelni. A műsorvezető Érczfalvi András.