• Váratlanul kamatot csökkentett az MNB. Keddi kamatdöntő ülésén mindenkit meglepve változtatottak az alapkamaton, ami a 4 évig stabil 0,9%-ról így 0,75%-re mérséklődött. A kamatfolyosó széleit jelentő - 0,05% és 1,85%-os egynapos betéti és hitel kamatláb változatlan maradt. A kamatvágással a friss jegybanki vezetés elmozdult a monetáris lazítás irányába, aminek komoly következménye lehet a forint árfolyamára is. A piaci reakciókat tovább fűti, hogy Virág Barnabás új alelnök újabb kamatvágást lengetett be júliusra.
  • Beszerzésimenedzsment-indexek érkeztek Európából a héten, ami pozitív képet fest a főbb gazdaságok helyreállásáról. A teljes eurózónára vonatkozóan a kompozit index 47,5, ami meghaladta az elemzői várakozásokat. Németországban jelentős felpattanás történt az indexben (45,8) az előző hónaphoz képest (32,3). Franciaországban pedig a kompozit index értéke meg is haladta a bűvös 50-es szintet (51,3).
  • Az Egyesült Államokban is fellendülés mutatkozik, azonban nem ilyen mértékű. A májusi 37 után a kompozit index 46,8 lett. Amerika és a dollár szerepe továbbra is kiemelkedő a világgazdaság szempontjából. Ezzel indokolta a Moody's hitelminősítő azon döntését, hogy továbbra is a legjobb adóskockázati besorolást (AAA) kapta az USA.

Drámai gyengülés a forint piacán

A héten egyértelműen befejeződött a forint stabil időszaka, a jegybanki kamatvágás drasztikus reakciót váltott ki. A hazai fizetőeszköz euróval szemben jegyzett árfolyama a hetet 346 körül kezdte, innen pedig felfelé indult. A monetáris lazítás felé való elmozdulás csütörtökre egészen 354,80-ig tolta az árfolyamot, és péntek délelőtt is ezen a magas szinten mozognak a jegyzések.

Az USD/HUF grafikonon látható, hogy ebben a devizapárban is jelentős az emelkedés, azonban itt később indult meg az árfolyam felfelé. Ennek oka, hogy a hét elején gyengült a dollár (EUR/USD 1,1340), majd újra erősödni tudott. A heti minimum 307,80-as, innen azonban egészen 317-ig lőtt ki. Pénteken 316 forintot kell fizetnünk egy dollárért.

EU-s támogatás a nagyvállalatoknak

Az Európai Bizottság jóváhagyott egy 50 milliárd forintos programot, a nagyvállalatok elmúlt hónapokban elszenvedett veszteségeinek kompenzálására. A támogatás a kompenzációs és egy korábbi referencia időszak működési eredményei közötti eltérést fedezheti akár 100%-ban. Ágazati szempontból az elsődlegesen mezőgazdasági és a halászati szektor kivételével minden ágazatot érinthet a segítség.

Az Akcenta teljes elemzését itt olvashatják el.