A várakozásokkal ellentétben kamatot csökkentett a Magyar Nemzeti Bank keddi kamatdöntő ülésén. Az irányadó rátaként számon tartott jegybanki betét kamata 15 bázisponttal kisebb, 0,75 százalék lett. A kamatfolyosó két szélét jelentő egynapos betéti és hitel kamatláb maradt -0,05, illetve 1,85 százalékon. Az alapkamat 2016. május 25-e óta állt a 0,9 százalékos értéken.

Pozitív tartományban a GDP-előrejelzés

Továbbra is gazdasági növekedéssel számol a Magyar Nemzeti Bank az idei évben. A jegybank elnöke elmondta: ugyan lefelé módosították előrejelzésüket, de még mindig pozitív GDP-számot várnak. Matolcsy György hozzátette: a második negyedévben az ipar bezuhanása mellett kedvező hír, hogy az építőipar tartani tudta magát, az év második felében viszont gazdasági fordulatra van szükség. A jegybankelnök szerint a tizenöt bázispontos alapkamat csökkentésre azért volt szükség, hogy jelezzék a piacoknak: van még mozgásterük a további gazdaságélénkítésre.

Matolcsy Györgyöt hallják.

A következő negyedévekben is velünk maradnak, sőt erősödni fognak a dezinflációs hatások – mondta a jegybank alelnöke. A Magyar Nemzeti Bank várakozásai szerint az adószűrt maginfláció is csökkenni fog. Virág Barnabás hozzátette: a gazdaságban a belső keresletre termelő ágazatok jobban teljesítenek, az exportcégek viszont erőteljesebben estek vissza a koronavírus-válság miatt.

A lefelé mutató inflációs kockázatokról Virág Barnabást hallják.