A pénzpiaci klímát a szakember kedvezőnek tartotta. Körösi Zoltán szerint van egy egészen jelentős világgazdasági növekedés, amelyet Magyarország ráadásul túl is teljesít, ezért a biztosítási szakmában pozitívan tekintenek a jövőbe. Alapvetően a pályázati pénzekben látják a lehetőséget, és szerintük a kis- és középvállalkozói szektor sokat erősödött. Újra, egyre erősebb igény van ebben a szektorban is a biztosításokra.

Kőrösi Zoltán arról is beszélt, hogy egyre erőteljesebb eszközvásárlás történik, amelyek persze igénylik a kockázatok mérséklését. A vagyontípusú biztosítások emiatt megugrottak. Sokkal szélesebb és több igényt kielégítő termékekre van igény most a piacon. A Keszthelyi Holding Zrt. vezérigazgató-helyettese szerint trendi most a személyi biztosításoknál a nyugdíjbiztosítás. Ezeket a termékeket jól egészíti ki az önkéntes nyugdíjpénztári tagság terjedése. Kőrösi Zoltán azt is megemlítette, hogy az állami támogatás és kiegészítés sokat segít ezeknek a termékeknek a népszerűségében. Látszik az, hogy a nyugdíj olyan probléma lesz a következő évtizedekben, ami egyre inkább foglalkoztatja az embereket, és cselekvésre ösztönzi őket.

A Keszthelyi Holding Zrt. vezérigazgató-helyettese megemlítette azt is, hogy mindenféle felhívás nélkül egyre inkább szükség lesz arra, hogy fokozódjanak ezek a megtakarítások. Az elmúlt 10-12 év hozamai egyébként az önkéntes nyugdíjpénztáraknál egészen kecsegtetőek. Ez leginkább az elmúlt két évtized magas állampapírhozamaival magyarázható, mert itt a befektetések 60-70 százalékát kötelezően magyar államkötvényekbe teszik. A nyugdíjpénztárak hosszabbtávú állampapírokba vásároltak be annak idején, 6-7 százalékos hozamszinttel. „Az újabb bevásárlások esetében – tekintve, hogy most 0,9 százalék az alapkamat, és 0 közeliek a rövidtávú hozamok – már nem várható jelentősebb hozam az állampapíroktól” – magyarázta Kőrösi Zoltán.

A Keszthelyi Holding Zrt. vezérigazgató-helyettese azt is megemlítette, hogy az alacsony kamatok inkább a hitelfelvételi kedvet generálják, és ezt tudják kiszolgálni különböző biztosítási termékekkel. Most egyébként a megtakarítások területén az egészségpénztári juttatások a trendik, mert ez a minimálbér 30 százalékáig adómentes juttatásként adható. Nagyon sok nagyvállalat emiatt él is ezzel. A nyugdíjbiztosítások esetében a 25 éves futamidő az, ami értelmezhetővé teszi ezt a megtakarítási formát. Itt egy jelentős időtávra köteleződik el a biztosítást kötő, de a jelentős állami támogatás miatt megéri.

Itt hallgathatja meg a teljes beszélgetést.

A műsor és a cikk a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány támogatásával készült.