A Dolgok Internete (Internet of Things) ma már viszonylag ismert fogalomnak számít, legyen szó okoshűtőről, viselhető kiegészítőkről vagy intelligens biztonsági kamerákról. Ezek közös jellemzője, hogy a felhasználó okostelefonjához kapcsolódva lehet szabályozni a működésüket.

Egyre gyakrabban bukkan fel azonban az IoT vállalati megfelelője, az Ipari Dolgok Internete (Industrial Internet of Things). Az ipari környezetben használt, csatlakoztatott gépek, szenzorok és eszközök a negyedik ipari forradalomban is fontos szerepet kapnak.

Az IIoT elsősorban a gyártás során bír potenciállal, főként a minőségellenőrzés, a fenntarthatóság, az ellátási lánc nyomon követhetősége és annak optimális működése szempontjából.

Miről is van szó?

Röviden összefoglalva az IIoT a dolgok internetének alkategóriája, amely az automatizált, egymással összekapcsolt érzékelők, eszközök és gépek használatát jelenti az ipari működési hatékonyság növelése érdekében.

Az IIoT nagy hangsúlyt fektet a gépek közötti (machine-to-machine, M2M) kommunikációra, a gépi tanulásra és a nagy mennyiségű adatgyűjtésre és elemzésre (Big Data). Ennek köszönhetően a cégek korábban nem látott mennyiségű adathoz férhetnek hozzá, és vonhatják le ezekből a megfelelő következtetéseket. Az esetek többségében külön kiemelik, hogy ezeket a rendszereket a kibertérben létező és a fizikai értelemben vett összetevők közötti kapcsolat jellemzi.

Az IIoT-alapú alkalmazások és megoldások széles skáláját öleli fel, a kiterjesztett valóság (augmented reality) eszközöktől kezdve a csatlakoztatott, együttműködő robotokon keresztül egészen az egészségügyi készülékekig, a készletkövetésig és a prediktív karbantartásig. Egy raktárház esetében például idesorolhatók a raktározási munkákat támogató okosszemüvegek, okosgyűrűk, a virtuális valóság segítségével történő betanítás, de az önjáró szállító- és csomagolórobotok is.

Olvassa el a teljes cikket az IoT Zóna oldalán!