A GRÁNIT Bank 2010 májusában, zöldmezős bankként kezdte meg tevékenységét, mérlegfőösszege az alapítás óta a kilencvenszeresére nőtt, az év végére annak nagysága eléri a 700 milliárd forintot, így mára a bank Magyarország leggyorsabban növekvő hitelintézetévé vált.

A hitelek és a kötvények együttes összege meghaladja a 300 milliárd forintot, a társaság ügyfélszámláinak száma meghaladja a 83 ezret, a költséghatékonysági mutató kétszer jobb a hazai bankszektor átlagához képest (működési költség/mérlegfőösszeg mutatóban), a nem teljesítő hitelek (NPL) rátája 0,03 %, amely kiemelkedő érték a hazai és nemzetközi szinten egyaránt.

„A GRÁNIT Bank eredményeit a jó időben megválasztott üzleti modellnek, az innovációra épülő lakossági pénzügyi szolgáltatásoknak és az ezzel párhuzamosan megvalósuló konzervatív hitelezési sztenderdeknek köszönheti. Stratégiai gondolkodás, bátor, de egyúttal professzionális munka,  felkészült csapat, támogató tulajdonosok és a kedvező makrogazdasági helyzet is fontos faktorok az értékteremtésben” - nyilatkozta Hegedüs Éva a bank elnök-vezérigazgatója.

A Gránit Bank ebben az évben is számos innovációval jelentkezett, élen járt a környezettudatos, fenntartható pénzügyi megoldások fejlesztésében és a MasterCarddal együttműködve bevezetett, a mobilbanki applikációba integrált Öko Kalkulátor világelsőséget jelent számára.  Új alapokra helyezte a jelzáloghitelezést, lehetővé tette a teljesen online hiteligénylési folyamatot, amelynek köszönhetően közel 50-szer nagyobb nagyságrendben fogadott be a bank hitelkérelmet, mint egy esztendővel ezelőtt.

A pénzintézet lakossági betétállománya 24%-kal bővült, a hitelezési tevékenység, mind a lakossági, mind a vállalati szektorban két számjegyű növekedést ért el.

A GRÁNIT Bank tulajdonosi struktúrája új befektetővel erősödik. A folyamatban lévő  tranzakció keretében a BDPST megvásárolja az E.P.M. tulajdoni részesedésnek túlnyomó többségét, a Bank részvényeinek 57 %-át. A BDPST a bank hosszú távú értéknövekedése iránt elkötelezett pénzügyi befektető, aki további tőkeemeléssel is kész biztosítani a dinamikus növekedéséhez szükséges tőkét.

A tranzakció nem jelent változást a GRÁNIT Bank stratégiai célkitűzéseiben és üzleti modelljében, a bankot változatlanul  Hegedüs Éva elnök-vezérigazgató (egyúttal a Magyar Bankszövetség elnökségi tagja) irányítja.

„Meggyőződésem, hogy a Gránit Bank további növekedési kilátásai kiválóak, az ügyfelek nyitottsága folyamatosan nő a digitális megoldásokra, a Bank pedig szolgáltatásainak bővülésével egyre nagyobb szeletet képes kihasítani a bankpiacon.  A  stratégiai célok továbbra is változatlanok: élen járni az innovációban, újabb és újabb banki termékeket bevezetni kiemelkedő ügyfélélmény biztosításával, folytatni a konzervatív hitelezési politikát, fenntartani a működéshatékonysági előnyt. Az ehhez szükséges tőkét az új Befektető biztosítja.” – emelte ki Hegedüs Éva, aki a kezdetektől sikeresen irányítja a bankot.

Az új befektető tulajdonszerzése mellett a GRÁNIT Bank Közgyűlése döntött, egy új 16,7 milliárd forintos Munkavállalói Résztulajdonosi Programról, amely egyfelől erősíti a kulcsmunkavállalók érdekeltségét a részvényesi érték növelésében, másfelől jelentősen bővíti a vállalat tőkéjét, ennek eredményeként a saját tőke 40 milliárd forint felé emelkedik.

Mind a két tranzakció zárásához szükség van a Magyar Nemzeti Bank engedélyére és  harmadik felekkel történő megállapodások megkötésére.

„Mélyen hiszem, hogy az innováció és konzervativizmus összhangjára épülő stratégia, a szakértelem és az innováció tiszteletét egyaránt magába foglaló szervezeti kultúra az, amelyek a kiváló kollégák mellett garantálni fogják az eredményeket, mi ezen fogunk dolgozni” – emelte ki az elnök-vezérigazgató.