Princzinger Péter úgy véli, hogy a Giro d’Italia első szakaszainak sikeres magyarországi megrendezése után a kerékpársport elitbajnokságának számító Tour de France rajtjának lebonyolítása sem elérhetetlen álom már. Szerinte az öt nap egyik nagy hozadéka az volt, hogy a nemzetközi és az európai kerékpáros szövetség elnöke is megállapította, hogy a „magyar Giro” pont ugyanolyan volt, mintha Olaszországban rendezték volna meg.

„A Tour de France-ot rendező cég, az ASO kereskedelmi vezetőjével nyugtáztuk, hogy fekete-rózsaszín helyett fekete-sárga is lehetett volna a meghatározó színkombináció. Szakmailag, rendezési minőségben, biztonságban, megjelenésben a Giro Grande Partenza a Tour de France feltételeinek is megfelelt volna" – tette hozzá.

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke elmondta, hogy még őt is meglepte az az euforikus élmény, az extázis, amit akár a csapatbemutatón, akár az első három magyarországi szakaszon látni lehetett. Nemcsak a hangulat, hanem a számok is visszatükrözik a Grande Partenza sikerét: becslések szerint legalább 250 ezer ember nézte az utak mellett a verseny magyar szakaszait, és több százezren drukkoltak a képernyők, a monitorok előtt. Az eufóriát csak fokozta, hogy három magyar versenyzőnek, Valter Attilának, Peák Barnabásnak és Fetter Eriknek is lehetett szorítani.

Princzinger Péter a közeljövő céljai közül kiemelte, hogy hamarosan rendeznének egy Giro Granfondo versenyt, ami a félprofiknak és amatőröknek szóló megmérettetés. Emellett rohamosan terjed a gravel, ez a bringázási forma alapvetően terepen zajlik, de az országúti versenykerékpárra hasonlít. Így simán megpályázhat a szövetség egy gravel vb-t 2025-re vagy 2026-ra. De látnak fantáziát a BMX freestyle-ban is, például a Hősök terén. Nem beszélve a V4-es versenyekről.

Az elnök szerint az elmúlt évek mérlege pozitív a szövetség szemszögéből. Kiemelhetők az infrastrukturális fejlesztések, a sportágazat berobbanása vagy a kommunikációs téren elért eredmények. Azonban a munka nem állhat meg, folyamatosan „lázban kell tartani" a bringázás iránt fogékony sportolókat. Itt természetesen messze nemcsak a mintegy 1400-1500 igazolt versenyzőre kell gondolni, hanem mindenkire, aki szívesen, akár napi rendszerességgel kerékpárra pattan, és szerelmes ebbe a sportágba.

További részletekért hallgassa meg Szajlai Csaba interjúját!