Sikeres és népszerű régiós projektté nőtte ki magát a szövetség által először 2014 tavaszán, a Nyitott Balaton kampány keretében megszervezett gasztronómiai megmérettetés – idézte a Trend FM-en elhangzottakat a Turizmus.com.

A Magyar Cukrász Ipartestület prominens képviselőiből álló zsűri a korábbi években egy roadshow keretében körbeutazta a tavat, és az adott üzletben kóstolta meg a benevezett fagylaltokat, idén azonban változtattak a metodikán.

Az elmúlt tíz év alatt a versenyző cukrászmesterek között ugyanis nagyon jó közösség alakult ki, így felmerült az igény, hogy ezúttal a szakmai eszmecserére is lehetőséget adó keretek között, ugyanazon a helyszínen készítsék el fagylaltjukat a résztvevők – beszélt a változás okáról Fekete Tamás.

Az elképzelés megvalósításában partnerük volt a Bringatanya és fagylaltmestere, Somogyi Renáta – a szakember többszörös Balaton Fagyija-győztes és az Európa-bajnokságon dobogós helyezést elérő csapat vezetője –, aki Gyenesdiáson helyszínt és lebonyolítást biztosított az eseményhez.

A versenybe nevezett a többi között az Amaretto Fagyizó (Balatonalmádi), a Vitorlás Fagyizó (Balatonmáriafürdő), a Bagaméri Fagyizó (Balatonfüred), a Sissi Fagyizó (Balatonakarattya), a Mester Cukrászda (Marcali). A zsűri 18 kreáció közül választotta ki a legjobbat. 2023-ban a győztes a homoktövises mangó sorbet lett, amit a balatonalmádi Amaretto Fagyizó mestere készített.

„A verseny útnak indításakor a célunk egy több évszakos balatoni projekt megvalósítása volt. Szándékosan helyeztük az aktív turizmusra koncentráló tavaszi szezon középpontjába a fagylaltot, kiemelve, hogy a tóhoz már tavasszal érdemes ellátogatni" – beszélt törekvésükről a szakember. További érdekességekért hallgassa meg Buza Sándor interjúját a Menni-Enni műsorunkból!

A fagyimustrának szándékosan nincsenek dobogósai, csak győztese, viszont több különdíjat kiosztanak. A versenykiírás fontos eleme, hogy a receptet a régió más cukrászdáival is megosztják a nyertesek. A receptúrát a balatonfagyija.hu weboldalon hozzák nyilvánosságra.

Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a Vg.hu-nak nyilatkozva hozzátette: a kerékpárosok szintén gyakorta célállomásként jelölik meg a cukrászdákat, miután a fagyis versenyen elindult vállalkozások jelentős része kerékpáros útvonal mentén működik, ezért a bringás turisták számának növekedésére is számíthatnak. Ezek a – csaknem 200 másik cukrászda, kávézó, fagyizó mellett – már megtalálhatók a BalatonBike365 applikáción belül is, amellyel a 200 kilométeres bringakörön kívül, további 800 kilométernyi jól kerékpározható úttal kalkulálhatunk.

Fotó: Mihalik Imre