Az amerikai szövetségi szenátus vita nélkül elutasította csütörtök hajnalban Donald Trump elnök híveinek kifogását az elnökválasztás pennsylvaniai eredményének hitelesítése ellen. Az államban Joe Biden demokrata párti jelölt győzött az elektori szavazatok és a helyi hitelesítés szerint. A szövetségi felsőház 92:7 arányban utasította el a kifogást. Tehát már republikánusok is kezdenek az elnök ellen fordulni az erőszakos cselekmények miatt. A tegnap esti incidensek előtt csak egyszer, 1812-ben fordult elő, hogy betörtek a washingtoni Capitolium épületébe. Akkor viszont háború volt az amerikaiak és a britek között. A brit hadsereg katonái mentek akkor be az amerikai törvényhozásba, de felgyújtották Washingtont is.

Az elmúlt 12-16 órában a világ döbbenettel figyelte az élő, televíziós közvetítéseket. Még az amerikai elnökválasztást hitelesítő ülés előtt indult a tüntetés. Az elnök hívei előtt beszédet mondott, ahol továbbra is csalásról beszélt. Donald Trump azt mondta, hogy soha nem fogja elismerni a választás eredményét. Mike Pence alelnököt pedig arra szólította fel, hogy adjon helyt a több szenátor által elindított kifogásnak, és akassza meg a választási eredmény hitelesítésére hivatott törvénykezési folyamatot. Az alelnök közleményben jelentette be, hogy erre nem hajlandó, mert erre alkotmányos felhatalmazása sincs. Ezt rendkívül negatívan kommentálta Twitter-üzeneteiben Donald Trump.

Hogy emiatt, vagy sem, mindenesetre a tüntető tömeg nekiindult, és a rendőrökkel összecsapva, betört a Capitoliumba. Bár úgy nézett ki az elején, hogy ebből nem lesz sérülés, végül lövések is eldördültek, illetve volt, aki mászás közben zuhant le az épület oldaláról. 4-en haltak meg. Több tucat embert őrizetbe vettek, több embert pedig a hatóságok keresnek, miután csak könnygáz bevetésével tudták visszavenni az épület feletti ellenőrzést. A hatóságok négyórányi rendbontás után kiszorították a behatolókat, és biztonságosnak nyilvánították az épületet. Több Fehér Házi alkalmazott már lemondott hivataláról.

A Twitter és a Facebook is 12 órára zárolta Donald Trump fiókjait. Egyes kommentárok már arról szólnak, hogy már Mike Pence alelnököt arról győzködik, vegye át a hatalmat az elnöktől, aki jelen állás szerint már csak két hétig lesz hivatalban. Nem kizárt, hogy jogi eljárás is indul majd Donald Trump ellen, lázítás címén.

A CNN videója arról, amikor betörtek a Capitoliumba.

A pennsylvaniai eredményekről szóló szavazás után Mitch McConnell, a szenátus republikánus párti többségének vezetője a teremben kijelentette: nem számít arra, hogy lesz több szavazás elektori szavazatok elleni kifogásról.

Egy másik állam is volt, amelynek választási eredménye ellen több republikánus párti kongresszusi tag kifogást emelt: Arizona, de ezt a kifogást már mindkét házban leszavazták. McConnell bejelentése azt jelenti az AP hírügynökség szerint, hogy ha a képviselőház - amelyben a demokraták vannak többségben - szintén leszavazza a pennsylvaniai eredmény kifogásolását, akkor a kongresszus ezzel befejezi Joe Biden győzelmének hitelesítését. Joe Biden választási győzelmét a zavargások után véglegesítette az amerikai kongresszus. Az új elnököt elméletileg január 20-án iktatják be hivatalába, de az elmúlt órák eseményei után már ez sem tűnik teljesen biztosnak.

Az amerikai, példátlan eseményekről Szűcs Péter beszélgetett Martin-Kovács Miklós külgazdasági szakújságíróval  a Reggeli Monitorban.