Az USA-ban az egyik legkedveltebb ünnep a Hálaadás, ilyenkor a helyiek felkerekednek, hogy szeretteik körében töltsék ezt az időszakot. Ez Amerikában a nagy családi összejövetelek egyik legfontosabb időpontja, ami a koronavírus miatt jelentős kockázatot rejt a járvány miatt leginkább sújtott Egyesült Államokban. A szakértői felmérések szerint idén pusztán fele annyian fognak felkerekedni az ünnep alkalmából, mint tavaly, de ez még mindig több millió főt jelent. A járványügyi szakemberek felhívták a figyelmet, hogy a covid terjedése mindig az ilyen utazással zsúfolt időszakokban gyorsul fel, így arra kérik a családokat, hogy az idei Hálaadást csak a szűk családi körben, utazás nélkül ünnepeljék.

Az ország vezetésére készülve és a járvány elleni harcra hangolódva Joe Biden frissen megválasztott elnök megnevezte kormánya fontosabb tagjait. Martin Kovács Miklós elmondta, hogy Biden egy összeszokott csapatot állított össze, hiszen kormányának több tagját is egy WestExec Advisors nevű tanácsadócégből választotta maga mellé. Ezt a céget az új külügyminiszter, Antony Blinken (balra) alapította 2 évvel ezelőtt. A WestExec Advisor tagjai többnyire kormányzati tapasztalattal rendelkező szakértők, akik anno az Obama kormányhoz álltak közel valamilyen módon. Joe Biden kormányában erősen képviseltetve lesz a női vonal, hiszen alelnöke mellett például a nemzetbiztonsági tárca élére, illetve pénzügyminiszternek is hölgyeket nevezett.

Joe Biden januártól veszi át az elnöki feladatokat a jelenleg regnáló Donald Trumptól, aki hivatalosan még nem ismerte el vetélytársa győzelmét, viszont úgy látszik már tisztában van a vereségével. Erre utalhat az a döntése, hogy bizonyos nemzetbiztonsági dokumentumokat, amiket normális esetben kizárólag az Egyesült Államok elnöke ismerhet meg Joe Biden rendelkezésére bocsátott. Ez az intézkedés arra enged következtetni, hogy januárban gördülékenyen megy majd az ovális iroda átrendezése.

Martin Kovács Miklóssal Nagy Károly beszélgetett a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában. Az interjút ide kattintva meghallgathatják: