A gazdasági „dream team” bejelentése mellett az egyészségügyi csapatban történt változások is érdekesek lehetnek. Donald Trump még a nyáron nevezte a ki a Covid csapat élére azt a Scott Atlas-t, aki nyíltan kampányolt egy a „svéd modell”-hez hasonló járványkezelési megoldással az Egyesült Államokban. Az ötlet lényege, hogy nem szabad az ország gazdaságát kitenni a koronavírus kezelése érdekében hozott korlátozásoknak, hanem hagyni kell, hogy a nyájimmunitás megoldja a problémát. Trump gyakorlatilag minden m ás szakértője fölé helyezte Atlast, aki nem folytatja a munkát Biden kormányzása alatt.

Bár Donald Trump a választásokat követően több államban is csalás kiáltva jogi úton támadta az eredményeket, ezek a próbálkozások végül nem vezettek eredményre. Az egyik legérdekesebb bekékült állam vitathatatlanul Arizona, hiszen az USA 48. tagállamában a történelem során nem igazán fordult elő, hogy ne a republikánus jelölt nyerjen. Martin Kovács Miklós szerint a hagyományosan republikánus párti államban úgy győzedelmeskedhetett Joe Biden, hogy az elmúlt években sokan települtek át ide a hagyományosan demokrata Kaliforniából, ami láthatóan átbillentette azt a bizonyos mérleget a kék oldalra. Hozzá kell tenni, hogy az ősgyökeres arizonai lakosokat felháborította az eredmény, illetve a helyi részletes szavazatmegoszlást vizsgálva is az látszik, hogy a nagyobb lélekszámú választókerületek jelentették a különbséget, a kisebb területeken viszont továbbra is erős volt Trump támogatottsága.

A gazdasági szupercsapat

Joe Biden nem lesz könnyű helyzetben, miután berendezkedik az ovális irodába, hiszen kormányzása első pillanatától fogva hadakozhat a koronavírus-járvánnyal, illetve meg kell oldani az országot sújtó gazdasági problémákat. Az már most látszik, hogy Biden nem bízza a véletlenre a dolgot és egy profi gazdasági szakértőkből álló csapattal vette körbe magát, ami bizakodásra adhat okot.

A Pénzügyminisztérium élére Biden Janet Yellen-t nevezte ki, aki 2014 és 2018 között első nőként töltötte be a FED elnöki tisztség. A jegybank elén töltött ideje alatt fokozatosan szigorított a monetáris politikán, kis lépésekben emelte a kamatlábakat és visszafogta a FED állampapír- és jelzálogkötvény-vásárlásait. A csapat tagjai még a sztárközgazdászként elhíresült Neera Tanden, Cecilia Rouse és Heather Boushey is. Egyes vélemények szerint ezek a szakemberek egyenként is alkalmasak lennének arra, hogy az elnök tanácsadó csapatát vezessék, így pedig, hogy együtt fognak dolgozni érdemes lesz odafigyelni az USA válságkezelésére a következő időszakban.

Martin Kovács Miklós, külgazdasági szakújságíróval Szűcs Péter beszélgetett Reggeli Monitor című műsorunkban. Az interjút itt meghallgathatják: