Az 1991-es évhez köthető alapítás elsősorban Farkas Balázs nevéhez fűződik, akihez nem sokkal később csatlakoztak fiatal barátai, s noha akkoriban még nem így nevezték, ízig-vérig egy valódi start-upról volt szó, hiszen az MKB-Euroleasing a tulajdonosok saját tőkéjére és munkájára alapozva egy egyszerű ötletből indult. A rendszerváltás utáni években a piaci igényt felismerve először gépjármű-finanszírozási szolgáltatást indítottak, majd rövid idő után a gépjármű-kereskedési piacra is beléptek. Az ezt követő felívelő időszakot egyfajta több lábon állás jellemezte: a vállalat portfóliója biztosításközvetítési és autóparkkezelési szolgáltatással bővült, majd a finanszírozási üzlet egészült ki több lépcsőben. 2016-ban elindult a mezőgazdaságigép- és nagyhaszongépjármű-finanszírozási üzletág, majd egyéb lízingtermékekkel bővült a paletta, így az építőipari és logisztikai eszközök, orvosi eszközök, műanyagipari és fémmegmunkáló gépek után a tavalyi év óta már a hajófinanszírozás is a szolgáltatás része.

A vállalat történetének fontos mérföldköve volt, amikor az első évek dinamikus fejlődését követően 2001-ben az MKB Bank kisebbségi tulajdonrészt vásárolt a vállalatban – innentől kezdve MKB-Euroleasing a cég neve –, majd 2015-ben a bank az alapító tulajdonosok kivásárlásával 100%-os tulajdonrészt szerzett. Az elmúlt évek fejlődését jól jelzi, hogy forgalmát tekintve a vállalat ma a második legnagyobb lízingpiaci szereplő. Több mint 200-an dolgoznak a cég csapatában, közvetítő partnereiken keresztül pedig országosan több mint 400 helyszínen – kereskedésekben, illetve bankfiókokban és egyéb finanszírozópartnereknél – vannak jelen.

Az indulása óta eltelt 30 év során a vállalat mintegy 300 ezer eszközt lízingelt, közülük a legnagyobb értékű egy szilárdtestmegmunkáló lézerberendezés volt, aminek az értéke meghaladta a 300 millió forintot. Ha pedig „kilóra” nézzük: a legnagyobb tömegű lízingelt eszköz egy teljes kiépítésben gazdára találó, 65 tonnás lánctalpas daru volt; de különlegességeik között érdemes említeni azt az egyedi és kiemelkedően nagyértékű lízingüzletet, melynek tárgya egy korábban konténerekből álló ipari épület finanszírozása volt.

Az elmúlt három évtizedben az MKB-Euroleasing mindig nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy ne csak ügyfelei és üzleti partnerei felé, hanem a társadalom irányába is etikus, felelős vállalatként működjön. Ennek megfelelően a vállalat az évek során számos értékes ügy mellé állt, aktívan hozzájárulva egyebek mellett a hátrányos helyzetű gyerekeket segítő Age of Hope Alapítvány és a Heim Pál Gyermekkórházban működő Szundi Alvászavaros Gyermekekért Alapítvány működéséhez, de hagyományosan figyelmet fordított a környezetvédelem és a sport támogatására is.

A vállalatnál jelenleg is számos fejlesztés zajlik: továbbra is fókuszban van az online és mobiltelefonos ügyintézés kiterjesztése, SMART Lízing applikáció továbbfejlesztése, szinte állandóak az autóimportőri akciók, és újdonság a júniusban startoló cascon túli integrált gépjárművételár-biztosítás, az MKB GAP Fedezetbiztosítás is.

Vály Judit, az MKB-Euroleasing vezérigazgatója:

Mára több mint 100 ezer ügyfelünk rendelkezik közvetlen, személyes tapasztalattal az MKB-Euroleasingről, a másik oldalról szemlélve pedig egyre több korábbi és jelenlegi kolléga is a cég jó hírét viszi. Ez persze egyben azt is jelenti, hogy a felelősségünk is folyamatosan nő, hiszen egyrészt egyre több vállalkozás és magánszemély tisztel meg bennünket bizalmával, másrészt, ha valamit rosszul csinálnánk, az online kommunikációs tér nem kímélne minket. Külön büszkeséget és örömöt jelent számomra, hogy működésünk bebizonyította: a hosszú távú siker alapja a korrekt hozzáállás és az ügyfél megbecsülése. A járvány visszaszorulását követően, a gazdaság fokozatos újraindulásával a lízingpiac erőteljes növekedésére számítunk. Az elmúlt egy év természetesen számunkra is egyfajta megújulás, újratervezés volt annak érdekében, hogy lízingpartnereinkkel együttműködve továbbra is a legjobb megoldást nyújtsuk ügyfeleink számára.