Mihálovics Zoltán politológus, a Makronóm Intézet geopolitikai elemzője az egyes választások főbb következményeinek összefoglalása mellett azt is kiemelte, hogy júliustól Magyarország vette át a soros elnöki feladatokat Belgiumtól. Részletezte a magyar elnökség hét pontban foglalta össze prioritásait is. Ezek között szerepelt Európa versenyképességének javítása, az európai védelmi ipar megerősítése és az illegális migráció visszaszorítása is, de a többi között a demográfiai problémák is kiemelt hangsúlyt kaptak.

A politológus az EP-választásokat úgy értékelte, hogy az Európai Unió legtöbb országában a mainstream erőktől – főként a Néppárttól – jobbra lévő erők győzedelmeskedtek. Látható egyfajta elégedetlenség az európai társadalmakban, ami a radikális irányvonalat képviselő pártokat erősítette.

Mihálovics Zoltán kitért az Orbán Viktor és szövetségesei által létrehozott Patrióták Európáért politikai formációra is. Kiemelte, hogy a Patrióták Európáért és a Szuverén Nemzetek Európája révén két új jobboldali frakció alakult az Európai Parlamentben, amelyek jelentősen átrendezték az erőviszonyokat. Így Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság régi-új elnökének is egy sokkal fragmentáltabb EP-vel kell együtt dolgoznia.

A Makronóm Intézet geopolitikai elemzőjével Szajlai Csaba beszélgetett a Trend FM Nap Vendége című műsorában.