A cég az uniós viszontgaranciával az InvestEU program kkv-ablakának megfelelő célokat megvalósító banki finanszírozás elérhetőségét teszi lehetővé. A két fél közötti megállapodásnak köszönhetően olyan területek finanszírozása valósulhat meg, mint a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a tiszta energia, a digitalizáció, az ellátási lánc fejlesztése, a kutatás-fejlesztés, a termelékenység javítása, valamint a magyar felzárkóztatási régiók és a vidékfejlesztés támogatása.

Az egyezmény lehetőséget teremt a társaság számára, hogy támogassa a magasabb kockázatú és hosszabb futamidejű hitelügyleteket, ezzel élénkítve a jelentős gazdasági és társadalmi hatású projektekbe történő beruházásokat. Emellett a megkötött egyezmény hozzájárul a magyar ipar modernizációjához és karbonsemlegesítéséhez, így támogatva az Európai Unió stratégiai céljainak megvalósítását.

Az InvestEU Program célja, hogy több mint 372 milliárd eurós további beruházási hullámot indítson el a 2021–2027 közötti időszakban. A program uniós költségvetési garanciát nyújt a végrehajtó partnerek számára kockázatvállalási kapacitásuk növelésének elősegítése érdekében, és ezáltal hozzájárul az állami- és magánbefektetések mozgósításához – az uniós szakpolitikai prioritásoknak megfelelően.

Paolo Gentiloni, Gazdaságért és Pénzügyekért Felelős uniós Biztos elmondta: „az InvestEU elősegíti azokat az uniós beruházásokat, melyekkel elérjük közös céljainkat, különösen a zöld és a digitális átállás terén. A Garantiqa az InvestEU végrehajtó partnere lesz, és támogatja a magyarországi zöld és digitális kkv-k fejlődését és munkahelyteremtését, ösztönözve az innovációt és a fenntartható növekedést".

„Az Európai Bizottsággal létrejött megállapodás egy újabb fontos lépés afelé, hogy minél több hazai vállalkozást segíthessünk olyan finanszírozási eszközökhöz jutni, amelyek támogatják növekedési céljaik elérését. Célunk, hogy a magyar gazdaság folyamatosan fejlődni tudjon, amelyhez elengedhetetlen, hogy a hazai kis- és középvállalkozások is sikeresen meg tudják valósítani kitűzött céljaikat" – mondta Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár.

Szabó István Attila, a Garantiqa vezérigazgatója hangsúlyozta: „a társaság küldetése, hogy minél több vállalkozást segítsen a terveik megvalósításához szükséges forráshoz hozzájutni. Az elmúlt évben fajlagosan Magyarország támogatta a legnagyobb mértékben a kkv-szektort, a Garantiqa pedig 2023. első félévének végén már 2.545 milliárd forintnyi intézményi kezességvállalást biztosított 3.200 milliárd forintot elérő hitelállományhoz. Az InvestEU program révén egy új, az eddiginél is kedvezményesebb feltételeket kínáló kezességi terméket tudunk biztosítani a magyar vállalkozások számára".