2001. szeptember 11-én, helyi idő szerint a reggeli órákban öngyilkos merénylők a polgári légiközlekedésben részt vevő repülőket térítettek el, hogy utasításukra belerepüljenek a New York-i World Trade Center, a szabad piacgazdaságot megtestesítő Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba. A több mint 400 méter magas, oszlopszerű tornyok szerkezete a két repülőgép becsapódása során keletkező hőtől megolvadt, az épületek összedőltek. Emellett a Pentagonba is belevezettek egy gépet, egy repülő pedig Pennsylvaniában lezuhant az eltérítése után. Itt az utasok sikertelenül próbálták meg visszavenni a gép irányítását a terroristáktól. A terrorakció folyamán a géprablókkal együtt összesen csaknem 3000 ember halt meg. A támadásnak óriási hatásai voltak az amerikai emberekre, és a közvéleményre is.

Történészek szerint ez annak is köszönhető, hogy az 1941. december 7-i, Pearl Harborban elkövetett japán támadás mellett ez volt az egyetlen olyan eset, amikor az Egyesült Államok területét érte támadás. A terrorcselekmény utáni napokban önkéntesek, és rendőrök ezrei siettek New Yorkba, hogy túlélők után kutassanak a romok között, véradományok érkeztek az Egyesült Államok egész területéről. A történelem során először a légiközlekedés biztonságáért felelős szervezet repülési tilalmat vezetett be. Lezárták a teljes légteret az Egyesült Államokban, Kanadában és más országokban a nem segélyszállító gépek számára.

Az Egyesül Államok elnöke, George W. Bush meghirdette a terrorizmus elleni háborút, amelyben több célt is megjelölt, ezek között a legfontosabbak Oszama bin Laden és az al-Kaida terrorszervezet törvény elé állítása voltak. Még októberben amerikai és brit erők részvételével megkezdődött az afganisztáni háború, tálib és al-Kaida táborok bombázásával. Később földi egységek is partra szálltak, hogy felszámolják a terrorista szervezetet. Az offenzíva valóban hozott sikereket, ugyanis még 2001 őszén felszámolták a tálib uralmat – mondta a Trend FM-nek a  Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense. Ugyanakkor a hadművelet lelassulását, és a gyors megoldás kudarcát jól mutatja, hogy csak 10 évvel később, 2011 tavaszán sikerült  az Amerikai Haditengerészet Különleges Egységeinek megölnie Oszama bin Ladent.

Ráadásul nem is Afganisztánban, hanem Pakisztánban ütöttek rajta. A szeptember 11-i terrorcselekményt magára vállaló vezér halálhírét már Barack Obama elnök jelentette be. Ugyanakkor sem az Ő, sem pedig utóda, Donald Trump kormányának nem sikerült békét teremtenie Afganisztánban – hangsúlyozta Kaiser Ferenc. Az amerikai külügyminiszter, Mike Pompeo a napokban arról beszélt, hogy a tálibokkal való tárgyalások megszakadtak, most az egyes törzsi vezetőkön múlik a folytatás. A külügyi tárca vezetőjének szavait a politikai kommunikáció részének tekinti a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense. Kaiser Ferenc szerint ugyanis az iszlámon belül is radikális afgánok, sohasem fognak engedni elveikből. Andor Attila beszélgetett Kaiser Ferenccel. Itt hallgathatja meg az interjút.