A jegybank továbbra is magas, egész évben 4 százalék körüli inflációval számol. Virágh Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke az inflációs kilátásokról is beszélt.

A következő kamatdöntő üléskor, augusztusban felülvizsgálhatják az állampapír-vásárlási programot a 3000 milliárd forintos állomány elérésénél. A jegybank szerint a magyar gazdaság a második negyedévben újraindult és idén 6 százalék feletti mértékben növekedhet, jövőre pedig 5,5 százalékkal. A 3 százalékos infláció elérése legkorábban jövő év közepére várható.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint augusztusban folytatódhat a kamatemelés, sőt, őszre is kitolódhat a szigorítási ciklus.

Erőteljes inflációs folyamatok vannak. Nem csillapodott az áremelkedés üteme Magyarországon, júniusban 5,3 százalékos drágulást mértek a fogyasztói kosárban, míg az alapfolyamatokat megragadó maginflációs mutató is 3,8 százalékot mutatott. A gazdaság újraindulása miatt a szolgáltatások inflációja is megjelent, mely tovább erősödhet a következő hónapokban. Ugyanakkor az alacsony bázis felfelé mutató hatása a harmadik negyedévben halványulhat, majd a negyedik negyedévben ismét visszatérhet.