Hosszú lejáratú, azaz 3, 6 és 12 hónapos, illetve 3 és 5 éves futamidejű, fedezett, fix kamatozású hiteleszközt vezetett be a Magyar Nemzeti Bank mai kamatdöntő ülésén. A hitelt az MNB fix kamaton nyújtja korlátlan likviditás mellett. A bankok számára előírt kötelező tartalékrátát azonnali hatállyal eltörölték. Ez a két lépés a jegybank várakozásai szerint érdemben erősíti a hazai bankrendszer likviditását. Korábban a jegybank bejelentette: a szokásos, 1,3,6 és 12 hónapos futamidő mellett egyhetes futamidejű forintlikviditást nyújtó FX-swap tendereket is meghirdet napi rendszerességgel.

 

 

Az MNB az első hosszú futamidejű hiteltendert szerdán tartja, a kötelező tartalékolás alóli felmentés pedig azonnali hatállyal lép életbe. A hosszú hiteleszköz kamatozását a jegybank tenderenként határozza meg, a kamat ugyanakkor nem lehet alacsonyabb, mint a tender időpontjában fennálló alapkamat. A kötelezőtartalék alóli felmentés az MNB szerint 250 milliárd forint likviditást szabadít fel a bankrendszerben. Erre azért lehet szükség, mert a hiteltörlesztési moratóriummal a pénzintézetek az év végéig nehéz helyzetbe kerülhetnek.

Visszavágták a növekedési kilátásokat, de még mindig némi bővüléssel számol az MNB

A Monetáris Tanács szerint idén összességében még pozitív lehet a gazdasági összkép, az év egészében 2-3 százalékos növekedéssel számolnak, megjegyezve, hogy nagy a bizonytalanság, és a prognózis a március 19-i állapotot tükrözi. A GDP-jövőre 4-4,8 százalék közötti mértékben bővülhet.

Az infláció továbbra is a jegybanki toleranciasávon kívül van, februárban 4,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. Az inflációt az olajárak bezuhanása, illetve a kereslet visszaesése lefelé, az élelmiszerárak emelkedése és a forint gyengülése viszont felfelé hajtja. Az MNB korábban többször kommunikálta, hogy egyik fő célja az infláció visszaszorítása a toleranciasávba, most viszont jelezték: rövidtávon az inflációs szempontokon túl az elsődleges feladat a gazdaság megsegítése mind fiskális, mind monetáris eszközökkel.

Nagy Károly összeállítása.