A monetáris politikai és költségvetési lépések mellett persze meg kell említeni a hatósági intézkedéseket, amik szintén egyazon mintát követnek világszerte: kezdve a határvédelem helyreállításától, a beutazási tilalmakig. Tegnap az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen javasolta a G7-ek videókonferenciáját követően, hogy első körben harminc napra tiltsák meg a beutazást harmadik országból az Európai Unió területére, minden olyan esetben, amikor az nem elkerülhetetlen. A G7-ek abban is megállapodtak, hogy összehangolják gazdaságpolitikai eszköztárukat, de a koronavírus elleni vakcina fejlesztésében is együttműködnek.

Fellazultak a költségvetési szabályok

Az olasz kormány huszonöt milliárd eurós gazdaságélénkítő csomagot indít el, az összegből több mint tízmilliárd eurót a foglalkoztatottság fenntartására fordítanak – jelentette be Guiseppe Conte miniszterelnök. Az olasz pénzügyminiszter szerint ez az összeg már az eladósodás plafonját jelenti az állam részére. Az eddig bejelentett intézkedések között szerepel bizonyos adók, kölcsönök és hiteltörlesztések fizetésének felfüggesztése, kiemelt segítséget kapnak a járvány kezdetétől elbocsátott dolgozók, és a karanténba helyezés időszakát betegszabadságként értelmezik.

A képen Guiseppe Conte, Olaszország miniszterelnöke

A Nemzetközi Valutaalap első körben ötven milliárd dolláros hitelezési keretet szabadít fel, a legszegényebb országok nulla kamatozású konstrukciókat vehetnek igénybe. Az IMF vezérigazgatója elmondta: eddig már mintegy húsz ország fordult hozzájuk segítségért. Ilyen országnak számít Irán, vagy például a szomszédos Ukrajna, amelynek államfője, Volodimir Zelenszkij felhatalmazta a kormányát arra, hogy tárgyaljon a valutaalappal.

Áttérve Magyarországra, a Magyar Nemzeti Bank hiteltörlesztési moratóriumot sürget a vállalatokkal szemben. A testület azt javasolja a kereskedelmi bankoknak, hogy év végéig tekintsenek el a cégek hiteltörlesztési kötelezettségétől, ahogy azt a jegybank már megtette a Növekedési Kötvényprogramban részt vevő vállalatok esetében. Az MNB emellett likviditásnövelő intézkedésekről is döntött: mostantól a szokásos, 1,3,6 és 12 hónapos futamidő mellett egyhetes futamidejű forintlikviditást nyújtó FX-swap tendereket is meghirdet heti rendszerességgel.