• A brit kiskereskedelmi forgalom az előre jelzett növekedéssel szemben megtorpant márciusban. A Nemzeti Statisztikai Hivatal jelentése szerint az eladott áruk mennyisége változatlan lett a februári 0,1%-os felülvizsgált növekedést követően, ami elmaradt a közgazdászok 0,3%-os növekedésre vonatkozó várakozásától.
  • Az IMF kedden ismertetett Világgazdasági kilátások (World Economic Outlook, WEO) felülvizsgált prognózisa szerint idén a világ egészére számolt bruttó hazai termék (GDP) 3,2 százalékkal nő a januárban várt 3,1 százalékkal szemben, a jövő évi GDP-növekedést továbbra is 3,2 százalékra várja a szervezet. Tavaly 3,2 százalékkal nőtt a világgazdaság.

  • Jelentősen, 3,5%-kal nőtt az ipari termelés volumene februárban az előző hónaphoz képest – jelentette a KSH. Hosszú idő után ez az első igazán érdemi jelzés, hogy van növekedési potenciál az iparban, de a mai részletes adatok megerősítik a sejtést, hogy az emelkedéshez egyszeri tényezők is hozzájárulhattak.
A pozitív hírek ellenére sem tudott erősödni a forint

Hétfőn 390 környékén indította a hetet a hazai fizetőeszköz. Az árfolyamra ingadozás volt jellemző a héten. A pozitív gazdasági hírek érkezésére erősödött, azonban ezt nem tudta megtartani. Péntek délelőtt 395 környékén mozog az árfolyam. A dollárral szemben is ugyanilyen görbét írt le az árfolyam. Jelenleg 371 környékén állnak a jegyzések. Az USD sem tudott előrelépni a héten az EUR-val szemben. Péntek délelőtt 1,064 környékén mozog az EUR/USD árfolyam.

Konszenzus született az idei gazdasági növekedés kapcsán

Több hónapnyi ellentmondásos kommunikáció után úgy tűnik, egységes vélemény alakult ki a kormányon belül, hogy mekkora lehet a magyar gazdaság idei növekedése. Eszerint 2024-re 2,5%- os GDP-bővülés várható – most már ezt gondolja a Nemzetgazdasági Minisztérium is.