Az Opus Global Nyrt. az idei, első negyedévet konszolidált szinten 534 milliárd 906 millió 514 ezer Ft mérlegfő-összeggel és 236 milliárd 736 millió 320 ezer Ft saját tőkével zárta, míg a teljes átfogó eredménye, 3 milliárd 293 millió 466 ezer Ft lett. Az OPUS Csoport az energetikai társaságok értékesítéséből adódó portfolióváltozása mellett 2020 első negyedévében a működési bevételének 16 százalékos mérséklődése, és a működési költségeinek drasztikus, 44 százalékos csökkenése következtében 4,8 milliárdos üzemi eredményt ért el konszolidált szinten.

A jelentés kitér a koronavírus okozta válsághelyzetben az elmúlt néhány hónap tapasztalataira. A világjárvány egyik legnagyobb vesztese a turizmus, amely ágazat kiemelkedő helyet foglal el az OPUS Csoport egyik fő portfoliójaként. A Hunguest Hotels a drasztikus bevételkiesést azonban azonnali költségcsökkentési intézkedésekkel ellensúlyozta, illetve bejelentette szállodafejlesztési koncepcióját is, amelynek stratégiai célja a szállodaépületek felújításán túl a kategóriaváltással járó magasabb színvonalú szolgáltatások nyújtása, és ezáltal az árbevétel növelése. A szállodalánc élt a Magyar Turisztikai Ügynökség Kisfaludy Turizmusfejlesztési Programja keretében meghirdetett pályázati lehetőséggel is.

A napokban elnyert 17,7 milliárd forint támogatási forrást 14 szálloda felújítására használja fel a Hunguest. Itt írtunk arról, hogy újranyitotta szállodáit a cég.

 

Az első negyedévben az építőipari szegmens jelentős megrendelésállománya mellett várakozáson felül teljesített a mezőgazdasági és élelmiszeripari divízió is. A szegmens árbevételének legnagyobb növekedése a KALL Ingredients Kft.-nél keletkezett, a bázisidőszakhoz képest majd megkétszereződött a társaság nettó árbevétele.

Összességében tehát a 2020. év első negyedéves konszolidált árbevétel növekedés is azt támasztja alá: a tőkeerős, stabil fundamentumokkal rendelkező Opus Global, a működésében rejlő szinergiák kihasználásának és a diverzifikált portfóliójának köszönhetően a válság ellenére is stabil növekedést vetít előre.

Az elmúlt 1 évben még a koronavírus miatti első korlátozások másnapján, március 16-án jegyezték a legalacsonyabb áron a részvényt, 129 forint 20 filléren. Az elmúlt 12 hónap legmagasabb ára pedig tavaly június 26-án volt, akkor 482 forint 80 filléren jegyezték a papírt. A cég április végén sajátrészvény vásárlási programot is indított.