„A jövőre nézve organikus bővülésben, hálózatépítésben gondolkodunk, de vannak felvásárlási terveink is. Tavaly az alkalmazotti létszámunk 10 százalékkal bővült, ezzel is igyekeztünk felkészülni a várható fejlesztésekre. Ezek közül kiemelten kezeljük az optikai hálózat fejlesztését, a felvásárlási területen is inkább infrastruktúra-alapú cégek vannak a célkeresztben" – összegezte David Blunck, az Invitech vezérigazgatója a Portfolio.hu-nak adott interjúban. A cikk első részét itt olvashatja el.

A cégvezető kérdésre válaszolva elmondta: a vállalati szektorban sem lehet pihenni, az ügyfelek elvárásai magasak, és van választék a szolgáltatók között, hiszen nemcsak hazai, de nemzetközi szereplők is jelen vannak.

Szerinte az Invitech előnye az, hogy az egyetlen integrált szolgáltató a piacon, amely csak Magyarországra koncentrál – minden termékük, megoldásuk és minden fejlesztés a magyar piacra van testre szabva.

Nagy az 5G körül a felhajtás

Napjainkban a technológiai világ hívószavai közé tartozik az 5G, vagyis az ötödik generációs mobilhálózat, az Ipar 4.0, a Dolgok Internete (IoT), az önvezető autózás vagy éppen a telemedicina. Ugyanakkor rengeteg még a nyitott kérdés a hálózati szolgáltatók és a fejlesztők, gyártók számára is.

„Abban mindenki egyetért, hogy fontos lesz, jobb lesz, gyorsabb lesz, forradalmi lesz az 5G, csak ténylegesen az a kérdés, hogy hogyan lehet ebből pénzt csinálni. Azt látjuk, hogy az eszközgyártók között jelentős véleménykülönbség alakult ki a kérdésben. Az Ericsson még mindig nagyon hisz az 5G-ben, a Huawei azonban inkább visszafogott, és arra figyelmezteti az iparágat, hogy az 5G valóban nagy változásokat hozhat, de üzletileg nincs még alátámasztva. Mi sem találtuk még meg a Szent Grált, de azt látjuk, hogy fejlesztésekre szükség van, mivel az olyan infrastruktúrafejlesztők nélkül, mint az Invitech – amely a háttérben semleges infrastruktúrát biztosít több szolgáltatónak – elképzelhetetlen az 5G" – fejtette ki az Invitech vezére.

David Blunck hozzátette: „mi abban vagyunk jók, hogy már ma is monitorozunk egy országos hálózatot, berendezések százezreit, naponta jelek millióit figyeljük. Megkülönböztetjük a fontos és nem fontos jeleket, és nagyon gyorsan reagálunk, amikor például valamilyen hibát jelez a hálózat. A jövőben pedig nagyságrendekkel nagyobb mennyiségű jelet kell majd kezelnünk, nem szenzorok, végpontok százezreiről, hanem tízmillióiról fogunk beszélni".

Termelésoptimalizálás okostechnológiával

Az interjúban arról is szó volt, hogy az infokommunikációs vállalatnak vannak már olyan kísérleti projektjei, ahol alkalmazzák az Internet of Things (IoT) technológiát – a többi között a tejiparban. A tejtermelés naponta akár jelentősen ingadozhat, függ például az istálló hőmérsékletétől, a takarmány páratartalmától vagy akár a szélsebességtől is. Telepített szenzorokkal ezt mind mérni tudják, a visszacsatolás révén pedig a gazdák változtathatnak a körülményeken a termelésoptimalizálás érdekében.

Az Invitech Magyarország egyik legnagyobb üzleti informatikai és telekommunikációs megoldásszállítója. A társaság ügyfelei között közép- és nagyvállalatok, valamint intézmények is megtalálhatóak, emellett a távközlési szektor több száz szereplője számára biztosít nagykereskedelmi szolgáltatásokat. A cég jelenleg több mint 650 szakembert foglalkoztat, és mintegy 6000 partnerének nyújt telekommunikációs-, adatközponti- és felhőmegoldásokat, illetve IT-szolgáltatásokat.