A csütörtöki szenátusi szavazás előtt ugyan mindkét fél tett engedményeket, de a megállapodás elmaradt- így tovább húzódik a már több mint 30 napja tartó kormányzati leállás. A patthelyzet miatt 800 ezer közigazgatási alkalmazott nem kap fizetést sem, és az amerikai gazdaságot is jelentősen fékezi a leállás. Olyannyira, hogy Donald Trump gazdasági kérdésekben illetékes tanácsadója, Kevin Hasset úgy nyilatkozott, hogy az idei első negyedévben csak minimálisan nőhet, vagy stagnálhat az amerikai gazdaság a kormányzati leállások miatt.

A kormányzati fennakadás, és a demokraták és a republikánusok közötti patthelyzet miatt az amerikai kongresszus demokrata párt képviselőházi elnöke, Nancy Pelosi bejelentette, hogy addig nem engedi Donald Trump képviselőházi évértékelő beszédének megtartását, amíg nem rendeződik az 5,7 milliárd dollárba kerülő, mexikói határra tervezett fal körüli vita. Trump Twitter üzenetben reagált, miszerint el fogja halasztani a beszédet a részleges kormányzati leállás következtében.

A képen Nancy Pelosi, a demokrata párt képviselőházi elnöke

Visszatérve a csütörtöki szavazáshoz, egyik fél javaslatát  sem támogatta megfelelő mértékben a szenátus. (50-47 illetve 52-44, miközben 60 szavazatos támogatásra lett volna szükség). A republikánusok próbáltak engedményt tenni: Donald Trump három évre meghosszabbította volna a fiatal amerikai illegális bevándorlókat védő program érvényességét. A demokraták pedig egy ideiglenes költségvetést javasoltak február 8-ig, amíg a határfallal kapcsolatos vitákat tovább folytatták volna.

A képen Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke

A Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója, Varga Gergő szerint akár még egy hónapig elhúzódhat a jelenlegi helyzet. A teljes interjút itt hallgathatja meg. A riporter Imre Lőrinc.