Januárhoz viszonyítva az export szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 6,0, az importé 0,6 százalékkal bővült. A kivitel értéke februárban 12,7 milliárd euró (4921 milliárd forint), a behozatalé 11,0 milliárd euró (4265 milliárd forint) volt.

Az egy évvel korábbihoz képest euróban kifejezve az export értéke 1,5, az importé 11 százalékkal csökkent. Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 2,8 százalékkal nőtt, a behozatalé 5,5 százalékkal volt kisebb. A termék-külkereskedelmi egyenleg 1,2 milliárd euróval javult. (Az egyenleg 39 millió euróval nagyobb többletet mutatott az első becslésben közöltnél.)

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 3,9, a behozatalban 5,8 százalékkal elmaradt az előző év azonos havitól. A cserearány 2,0 százalékkal javult. A forint árfolyama az euróhoz mérten 0,8, a dollárral szemben 0,1 százalékkal gyengült.

A K&H Bank vezető elemzője a Trend FM-nek elmondta, az mindenképpen jó hír, hogy az export újra pozitív pályára tudott állni, a behozatal azonban még mindig mínuszban tartózkodik, ami jellemző volt az előző hónapokra is. Németh Dávidot hozzátette: a kivitel pozitív adatai annak köszönhetők, hogy idehaza sok termék gyártása zajlik, és ezek kifejezetten jól teljesítettek. Berla Attila interjúja.

A KSH részletes adatai szerint a gépek és szállítóeszközök exportvolumene 3,2, behozatala 9,8 százalékkal kisebb lett. A villamos gép, készülék és műszer árucsoport volumene a kivitelben kismértékben, a behozatalban több mint tizedével csökkent. A közúti jármű árucsoport exportvolumene néhány százalékkal nőtt, importvolumene közel ugyanennyivel elmaradt a bázisidőszakitól.

A híradástechnikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék exportvolumene mintegy tizedével, importvolumene néhány százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az energiafejlesztő gép és berendezés árucsoport forgalma a kivitelben gyakorlatilag nem változott, míg behozatalban majdnem tizedével elmaradt a tavaly februáritól.

A gépek és szállítóeszközök árufőcsoport a kiviteli oldalon 1,9 százalékponttal fogta vissza a volumennövekedést, a behozatalban 4,3 százalékponttal járult hozzá a teljes forgalom volumencsökkenéséhez.

A feldolgozott termékek exportvolumene 7,3 százalékkal nagyobb, míg importvolumene 2,3 százalékkal kisebb lett. Az exportoldali volumennövekedést a gyógyszer, gyógyszerészeti termék, míg az importoldali csökkenést a szakmai, tudományos ellenőrző műszer forgalomalakulása befolyásolta. A feldolgozott termékek árufőcsoport az exportban 2,1 százalékponttal járult hozzá a volumennövekedéshez, míg az importban 0,8 százalékponttal fokozta a teljes forgalom volumencsökkenését - ismertette a KSH.

Az energiahordozók exportvolumene 41, importvolumene 5,3 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. Az export- és importoldali forgalomnövekedés a természetes és mesterséges gáz volumenének jelentős emelkedésével magyarázható. Az energiahordozók forgalombővülése a teljes export volumennövekedésének ütemét 1,3 százalékponttal fokozta, az import volumencsökkenését 0,6 százalékponttal ellensúlyozta.

Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 20 százalékkal nagyobb, míg a behozatalé 2,1 százalékkal kisebb lett. Az exportban és az importban bekövetkezett volumenváltozást egyaránt döntően a gabona és gabonakészítmény forgalomalakulása befolyásolta. Az árufőcsoport által realizált volumenváltozás a teljes exportforgalom növekedéséhez 1,4 százalékponttal járult hozzá, míg az importcsökkenés ütemét 0,1 százalékponttal erősítette - közölte a KSH.

Az EU27 tagállamaiba irányuló kivitel volumene 1,7 százalékkal nagyobb, az onnan érkező behozatalé 0,8 százalékkal kisebb lett a tavaly februárinál. A termék-külkereskedelmi mérleg 140 millió euróval javult, 1,8 milliárd eurós többlet keletkezett. Az export 77, az import 72 százalékát bonyolította le Magyarország ebben a viszonylatban.

Az EU27-en kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 9,4 százalékkal bővült, a behozatalé 13 százalékkal csökkent. A termék-külkereskedelmi egyenleg ebben a viszonylatban 1,0 milliárd euróval javult, 126 millió eurós passzívumot mutatott.

Január-februárban a kivitel értéke 24,2 milliárd euró (9,3 ezer milliárd forint), a behozatalé 21,9 milliárd euró (8,4 ezer milliárd forint) volt. Az egy évvel korábbihoz képest a kivitel volumene 0,1 százalékkal emelkedett, a behozatalé 6,5 százalékkal csökkent. A termék-külkereskedelmi mérleg 2,2 milliárd euróval javult, a többlet 2,3 milliárd eurót tett ki.

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala január-februárban a kivitelben 5,4, a behozatalban 7,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához mérten. A cserearány 2,6 százalékkal javult. A forint az euróhoz képest 1,3 százalékkal, a dollárhoz viszonyítva 2,3 százalékkal erősödött.