„Az ellátási nehézségek ellenére a tavalyi év a Mapei Kft. történetének legjobb éve volt. Minden termékvonal egyenletesen jó teljesítményt mutatott, kiegyensúlyozott forgalomnövekedés mellett. A legbüszkébb arra vagyok, hogy számottevően bővült az értékesített építőanyagok mennyisége, ezért minden korábbinál több beruházás létrejöttéhez tudtunk hozzájárulni, a nagy projektektől a lakásfelújításig” – értékelt Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője.

A drágulás folytatódik, de lassabb ütemben

A vállalat a hazai építőipari teljesítmény 5-6 százalékos növekedésére számít 2022-ben. A hazai kereslet enyhén növekszik, azonban a növekedés mértékét az árak, az elérhetőség, valamint a szakemberek leterheltsége korlátozzák majd. A kereslet olyan mértékű, hogy azt a szakemberállomány már nem képes kielégíteni, ezért várható, hogy a nagyobb cégek külföldről hoznak be vendégmunkásokat, hogy a projekteket képesek legyenek kivitelezni.

Nemzetközi szinten továbbra is az alapanyaghiány és az alapanyagárak alakulása fogja befolyásolni az ágazatot. Továbbra is várható az alapanyagárak és így a késztermékek árának növekedése, azonban ennek az üteme már nem lesz olyan mértékű, mint 2021-ben volt. Ellátási nehézségek és hiányok a hőszigetelőanyagok terén várhatók, a petrolkémiai gyártó piac hektikussága miatt.

Markovich Bélát, a Mapei Kft. ügyvezetőjét Lakatos László kérdezte. A beszélgetést itt meghallgathatják: