Legkevesebb tizenöt rakétával támadták Izrael északi határvidékét Libanonból, a Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei pedig a Gázai övezetből indítottak el több sorozatot Izrael déli és középső részébe - közölte az izraeli hadsereg szóvivője. A Libanonból érkező támadássorozat után az izraeli hadsereg harckocsikból lőtte a Hezbollah libanoni síita szervezet fegyvereseinek két megfigyelőállását. A polgári védelem utasításai alapján nem lesz tanítás Izraelben a következő napokban. Az ország déli, Gázai övezethez közeli részein, valamint az északi határnál lévő térségeiben csak azokon a munkahelyeken dolgozhatnak az emberek, ahol van megfelelő óvóhely.

KépKép: Gáza bombázása, Times Algebra, X közösségi oldal

A Gázai övezetet irányító Hamász hétvégén indított támadásában már több mint 3000 izraeli sebesült meg és hivatalosan 50 eltűntről tudni, köztük külföldiekről is. A halottak száma legkevesebb 1200. A gázai egészségügyi minisztérium közleménye szerint a támadásra adott megtorló akcióknak már legalább 900 halottja van a Gázai övezetben, 4500-an pedig megsebesültek. A Bizottság az Újságírók Védelméért jelentése szerint legkevesebb hatan vannak azok a médiamunkások, akik meghaltak, megsebesültek vagy eltűntek a napok óta tartó vérontás alatt.

Halmozódó ellátási nehézségek

Két héten belül kifogyhat az élelemből a külvilágtól elszigetelt, több mint kétmillió lakosú Gázai övezet - közölte az ENSZ Világélelmezési Programja. A DPA német hírügynökségnek nyilatkozva a program szóvivője elmondta, hogy az üzletek harmadában már egy hétre elegendő készlet sem maradt. Izrael a Gázai övezetet irányító Hamász radikális palesztin szervezet hétvégi támadását követően teljesen elszigetelte a part menti térséget. Az ENSZ szóvivője nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a világszervezet ugyan készleteket halmozott fel a Gázai övezetben, de ezekből valamikor a nem túl távoli jövőben ki fognak fogyni.

Egyre nehezebb elhagyni Izraelt

További öt magyar állampolgárt sikerült kijuttatni Izraelből, eközben pedig kétóránként tájékoztatnak mindenkit a helyzetről és az ország elhagyásának lehetőségeiről, aki jelentkezett konzuli védelemre – közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta, hogy a helyzet továbbra is rendkívül aggasztó Izraelben, még zajlanak a fegyveres műveletek, rendszeresen óvóhelyre kell menniük a tel-avivi nagykövetség dolgozóinak is. A tárcavezető arról is beszélt, hogy légi úton egyre nehezebb és veszélyesebb elhagyni Izraelt, míg szárazföldi úton ez négy határátkelőn lehetséges, három helyen Jordánia, egy helyen pedig Egyiptom irányába.

A nyugati reakciók vegyesek: antiszemitizmus és szolidaritás

Több nyugati országban is voltak az utóbbi napokban Izrael-, illetve zsidóellenes megmozdulások a Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael elleni támadása miatt helyi médiabeszámolók szerint. A Samidoun palesztin radikális nemzetközi hálózat németországi ága hétfő este az észak-rajna-vesztfáliai Duisburgban tartott megmozdulást, és ezen ünnepelte a Hamász Izrael elleni támadását. Ezzel egy időben a zsidó állam melletti szolidaritás jegyében hatvanan gyűltek össze a közelben. Ausztriában nagy felháborodást keltettek az ORF közszolgálati televízió beszámolója szerint a szombati palesztinpárti megmozdulások. A bécsi Ballhausplatzon, ahol az osztrák kancellár hivatalára a szolidaritás jegyében kitűzték az izraeli zászlót, a tüntetők palesztin zászlókat lengettek. A franciaországi zsidó közösség, amely a legnagyobb Európában, szintén kifejezte szolidaritását Izraellel. Egy az X közösségi oldalon megosztott videón milánói tüntetők lobogtatnak palesztin zászlót.

President Biden delivers remarks on the terrorist attacks in Israel.

Kép: Joe Biden X közösségi oldala

Az Egyesült Államok határozott kiállását hangoztatta Izrael mellett az amerikai elnök, amikor a Fehér Házban nyilatkozatot tett a Hamász radikális palesztin szervezet Izrael elleni támadásáról. Joe Biden először szólalt meg a háborús konfliktussal kapcsolatban, legkevesebb 14 amerikai halálos áldozatot említett, és megerősítette, hogy a palesztin fegyveresek által elfogott emberek között amerikaiak is vannak. Az elnök hangsúlyozta azt is, hogy az elrettentő erő fokozása érdekében módosított védelmi erőinek elhelyezkedésén, amikor a Földközi-tenger keleti medencéjébe vezényelt haditengerészeti egységeket, hozzátéve, hogy szükség esetén további eszközöket biztosítanak.