Európai összehasonlításban Magyarország évek óta kiválóan teljesít a digitális infrastruktúrák tekintetében – idézte fel a rendezvény egyik előadását Mácz Ákos, az 5G Koalíció szakmai vezetője. Mind a vezetékes, mind a vezeték nélküli technológiákban az uniós átlag feletti mutatókkal rendelkezik hazánk, részletezte a szakember.

Szerinte a továbblépéshez egyfajta "jogi akadálymentesítésre" is szükség van: olyan, beruházásösztönző jogszabályi keretrendszer kialakítására, amely a gazdaság szintjén optimalizálja a fejlesztéseket. Az alapok mindenesetre már állnak: Magyarország az Európai Unióban elsők között implementálta azt a jogszabályi környezetet, amely EU Hírközlési Kódex néven fut, így megteremtette annak a feltételeit, hogy megnyíljon az út a gyorsabb 5G-s hálózatfejlesztések előtt.

Az 5G Koalíció konferenciáján elhangzottak szerint már 405 olyan magyarországi település van, ahol elérhető a kereskedelmi 5G-szolgáltatás. Ez azt jelenti, hogy már 3,3 millió magyar számára elérhető az 5G technológia.

A hálózat kiépítésével párhuzamosan jól halad a szükséges ismeretterjesztés is – derül ki a Mácz által idézett friss kutatási adatokból, melyek szerint tízből kilenc magyarnak ismerős az 5G kifejezés. A felmérés rámutatott, akik már hallottak az új generációs mobilhálózati technológiáról, azoknak 60 százaléka pozitívan vélekedik róla.

Az 5G Koalíció szakmai vezetője szerint a 2020-as évek arról fognak szólni, hogy a nemrég világhódító útjára indult technológia hogyan és miképpen alakítja át a hétköznapjainkat. De közben már a távolabbi jövőre is koncentrálnunk kell – már Magyarországon is elkezdtek foglalkozni a 6G kérdésével.

Mácz Ákossal Somody Evelin beszélgetett. Itt meghallgathatják: