A követeléskezelő vállalat 24 országra kiterjedő, 24 ezer fős körképe az első ilyen jellegű kutatás, amit az orosz-ukrán háború kitörése óta elvégeztek. Nem meglepő, hogy a tavalyi felméréshez képest a legtöbb európai országban drámaian romlott a fogyasztói hangulat.

A megkérdezettek elsősorban a pénzügyi-gazdasági problémákat emelték ki. Az élelmiszerek és a rezsi árának növekedését 82, illetve 80 százalék jelölte meg. 58 százalék aggódik a banki kamatok emelkedése miatt, 46 százalék az állását félti, és továbbra is viszonylag sokan (45 százalék) tartanak az újabb koronavírus-járvány miatti lezárásoktól.

Az Intrum kereskedelem- és üzletfejlesztési igazgatója a Trend FM-nek elmondta: a magyar válaszadók különösen az energiaárak miatt aggódnak, és csaknem kétharmadukat kifejezetten negatívan érintik a változások. Deszpot Károly arra is kitért, hogy a jövőbeni várakozások alapján a legpesszimistábbak a görögök, őket követik a lengyel, majd a magyar válaszadók.

Hozzátette: a válság előtti egy évtizednyi konjunktúra után hatalmas sokk a fogyasztók számára, hogy a korábbi alacsony infláció után ilyen mértékben növekedtek például az élelmiszer-, energia- és üzemanyagszámlák. Lakatos László interjúja.