• Amerikában vasárnap este rendkívüli módon, soron kívül 0-közelébe csökkentették az irányadó jegybanki kamatokat, megelőzendő a tőkepiaci esést. További lépésként Donald Trump 250 milliárd dolláros segélycsomagot hagyott jóvá, amelyet a kialakuló munkanélküliség segítésére, fizetett betegszabadságra és tesztek elvégzésére fordítanának.
  • Az Európai Központi Bank is példátlan intézkedéseket hozott. Csütörtökön 750 milliárd eurós kötvényvásárlási programot jelentett be, és további 35 milliárd eurót fordítana beruházásösztönzésre, és az uniós kis-és középvállalatokat segítésére. Ez egy kis lendületet adhat a hetek óta szakadó európai tőzsdéknek. De az Egyesült Királyság is vágott a kamatokon, 15 bázisponttal 0,10%-ra csökkentette az irányadó rátát, és egy 330 milliárd fontos mentőcsomagot jelentett be a bankrendszer hitelezési tevékenységének fenntartására.

Válságban a forint

Soha nem látott mozgásokat tapasztalhatunk a forint piacán. Az akkori viszonylatban még magas szintnek mondható 338,50 közelében kezdte a hetet, azonban ez jelentette a minimumot. A 340-es szintet még aznap átvitte, és a korábbi történelmi csúcsot megdöntve, elindult az árfolyam a légüres térben. A folyamatos rossz hírek hatására csütörtökre egészen 360-ig emelkedett az árfolyam, ahonnan péntekre 350 közelébe korrigált vissza.

A dollár erősödni tudott a héten. Emiatt az USD/HUF 334 fölé, szintén történelmi szintre lépett. Ez a csütörtöki napon közel 40 forintos emelkedést jelentett. Pénteken 326 forintot kell fizetni egy dollárért, míg 1 euró 1,0742 dollárba kerül.

Gazdaságélénkítésbe fogott a kormány

Az eddigi legjelentősebb lépés a törlesztési moratórium kihirdetése volt, miszerint minden adós az év végéig mentesül a tőketörlesztési, és kamatfizetési kötelezettségei alól. Ez mind a vállalati szektort, mind a lakosságot érinti. Az újonnan felvett fogyasztói hitelek THM-jét alapkamat +5%-ában maximálták.

A járvány által súlyosan sújtott szektorokban (például turizmus, vendéglátás, szórakoztatóipar) járulékkedvezményeket alkalmaznak. Az adómentesség körét később még tovább bővítette a kabinet. A rendkívüli helyzetre való tekintettel, és a tömeges munkanélküliség elkerülése érdekében további intézkedések várhatóak.

Az  Akcenta teljes elemzését itt olvashatják el.