Minden jel arra utal, hogy az elsüllyedt hajó kiemelésére készülnek a hatóságok – erősítette meg a Trend FM riportere a helyszínről. Ezekben a pillanatokban szedik fel a bólyákat az elsüllyedt hajó körül és a folyó felszínén zárják a területet, egy kitűzőhajó érkezett a helyszínre. Egy vízi daru is érkezett a Margit-hídhoz, majd lehorgonyzott, aztán feltűnt egy másik, hasonló hajó is.

Eközben hajózási korlátozás lépett életbe a fővárosban. Zárlat van a Duna budapesti szakaszán a folyásiránnyal szemben a Lánchídtól egészen az Árpád hídig  - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium Közlekedési Hatóság ügyeletvezetője. A budai oldalon a személyhajókat, szállodahajókat úgynevezett kíméletes hajózásra kötelezték. A csökkentet sebességre azért van szükség, hogy a hullámok ne zavarják a mentési munkálatokat.

75 éve nem volt ilyen súlyos hajós baleset az országban – így reagált a Dunán történtekre a Magyar Hajózási Országos Szövetség főtitkára. Horváth Imre, azt mondta, 75 évvel ezelőtt a Balatonon borult fel egy hajó, és akkor is többen meghaltak. Az okokról a szövetség főtitkára azt közölte, egyértelműen emberi hiba állhatott a baleset hátterében, hiszen ezek a hajók fel vannak szerelve műholdas helymeghatározóval, így négy méteres pontossággal meg tudják határozni a saját és a többi hajó helyzetét, illetve mozgását. Horváth Imre hozzátette, a baleset körülményeinek minden részletét tisztázni tudják majd, hiszen a hajók mozgását egy "külső feketedoboz" rögzíti. Ez azt jelenti, hogy a közlekedési adatokat folyamatosan rávetítik egy térképre, de rögzítik a rádióforgalmat is, és így követnek minden hajót.