Az előrejelzések óráról-órára módosulnak, a legutóbbi prognózis szerint a fővárosig átlagosan körülbelül 40 centiméterrel maradhat el a korábbi csúcsérték – mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője a Trend FM Reggeli Monitor műsorában. A legnagyobb készültség a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapesten van.

Siklós Gabriella kitért arra is, hogy több mint félezer vízügyes érkezik a védekezéshez az északi és nyugati országrészbe, 30 műszaki irányítójuk pedig az önkormányzatokat segíti. A helyi önkormányzatoknál, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) honlapján és a polgárőrségeknél lehet érdeklődni, ha valaki önkéntesként a gátakon szeretne segíteni a védekezési munkálatokban. A szóvivőt Imre Lőrinc kérdezte a jelenlegi helyzetről.

A fölöttünk lévő ciklon miatt továbbra is rendkívül esős az időjárás a Duna vízgyűjtőjén, elsősorban az Alpok északkeleti és a Kárpát-medence nyugati, illetve északi részén, és ez várhatóan így lesz az előttünk álló napokban is. A ciklon mozgása és alakulása azonban nagyon bizonytalan, a legkorszerűbb előrejelző eszközök prognózisait is képes felülírni, ezért kiszámíthatatlan, hogy a várható csapadék az egyes részvízgyűjtőket milyen mértékben érinti – közölte tegnap a Facebook-oldalán a vízügy.

Hétvégén a legtöbb eső a Bécsi-medencére, valamint a Traun és az Enns vízgyűjtőjére esett, ráadásul a vártnál jóval jelentősebb mennyiség, ugyanakkor más vidékeken alulmúlta az előrejelzett értékeket.

Fotó: MTI - Krizsán Csaba

A hazai területeken az éppen aktuális meteorológiai előrejelzés alapján a következő 6 napban a Dunán Adonyig a III. fok szintje fölötti, lejjebb több helyen az I. és II. fokú árvédelmi készültségi szintet meghaladó vízállásokra van kilátás. A Lajtán akár a valaha mért legmagasabb értéket megközelítő, míg a Rábán és a Murán a II. fok szintje körüli tetőzésekre számítanak a szakemberek. Budapesten az alsó rakpartot kedden érheti el a víz.