A társaság 307,8 milliárd forintos működési bevétel mellett több mint 45 milliárdos EBITDA-ról (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredményről) számolt be a 2021. évi IFRS szerinti konszolidált éves jelentésében, amely megduplázódott a tavalyi értékhez képest. Ez – a cégcsoport valós teljesítményét leginkább láttató érték – egy év alatt csaknem 23 milliárd forintos emelkedést ért el.

Bár a csoport működési költségei is növekedtek 2021-ben, de ez a változás elmaradt a bevételek növekedésétől, így a társaság tevékenységéből adódó üzemi eredménye 17,1 milliárd forint nyereség lett, ami 18,1 milliárdos eredménynövekedést jelent a tavalyi évi veszteséggel szemben.

Az OPUS Csoport konszolidált adózott eredmény szinten tavaly 41,6 milliárd forintról számolt be, az eszközérték pedig 889,5 milliárd forint volt, ami 58,8%-kal emelkedett az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A csoport konszolidált saját tőke értéke 38,2%-os emelkedés mellett elérte a 314,4 milliárd forintot. Az eredményekről Dzsubák Attilát, a társaság vezérigazgatóját kérdeztük.

– A tavalyi év bővelkedett nehézségekben: a járvány újabb és újabb hullámai okozta korlátozások, növekvő infláció, energiaár-emelés – ennek ellenére működésének legsikeresebb évét zárhatta a társaság. Ön minek tulajdonítja ezt?

– Az OPUS sikerét egy évek óta folyamatosan ugyanazon stratégia mentén, azt következetesen végrehajtó munka beérésének tartom. Ez több elemből áll: a portfólió diverzifikáltsága, a stratégiai ágazatokba való befektetés és a vállalatcsoportban rejlő szinergiák minél hatékonyabb kiaknázása. Ha valaki áttanulmányozza a tavalyi évről szóló jelentést, ezek az elemek köszönnek vissza pozitív szaldóval, számokkal alátámasztva. Noha világszinten megfigyelhető egy tendencia a letisztult portfóliók iránti törekvésre, mi következetesen kitartottunk a diverzifikáltság mellett.

A pandémia okozta gazdasági válság minket igazolt, hiszen a turisztikai szegmensben a 2020-as, majd a 2021-es év első felét jellemző visszaesésből pattanásszerűen fel tudott állni más divíziók által biztosított tőkeerős háttérnek köszönhetően. Jóllehet, mindebben szerepet játszott – például az élelmiszeripari és a turisztikai szegmensben tanúsított – megváltozott helyzethez való gyors reagálási képesség is. És beigazolódott azon elképzelésünk is, hogy csak olyan iparágakba fektessünk be, amelyek hosszabb távon képesek biztosítani a termelékenység növelését. A tervezett akvizíciókban a gazdasági nehézségek ellenére sem inogtunk meg, jelenleg jó döntésnek bizonyultak.

– Bizonyára itt az energiaipari akvizíciókra gondol, a tavalyi év üzemi eredménye 17,1 milliárd forint nyereség lett, ami 18,1 milliárdos eredménynövekedést jelent. Ez részben köszönhető az OPUS TITÁSZ és az OPUS TIGÁZ teljesítményének.

– Így van, és az eredmény annak tükrében még kiemelendőbb, hogy az újonnan bekerülő energetikai társaságoknak csak az akvizíciójukat követő időszak eredménye került a konszolidáció során bevonásra, így az OPUS TIGÁZ esetében csak 9, az OPUS TITÁSZ esetében pedig csak 4 havi eredmény. Mint azt a 2021-es számok alátámasztják, az energetika szegmensének kiépítése és integrációja sikerrel zárult, amelynek köszönhetően az OPUS Csoport a hazai energetikai piac meghatározó szereplőjévé vált. És visszautalnék a már említett szinergiák hatékony kihasználására: két nagy múltú és megbízható szaktudással rendelkező társaság kezdte el a közös munkát az OPUS égisze alatt, a két vállalatban további jelentős növekedési potenciált látunk.

– Erről még később kérdezem, de érintette a turizmust. Ha van szektor, amelyet alaposan megrángatott a járvány, az a turizmus: lezárások, korlátozások, jelentős forgalom-visszaesés. Mindezek ellenére sikerült növelni mind az összes működési bevételt több mint 10 százalékkal az előző évihez képest, mind az üzemi eredményt. Hogyan látja, ez minek köszönhető?

– Mi is sikeresnek tartjuk a Turizmus szegmens tavalyi teljesítményét, amely dacára a járványügyi helyzetből fakadó több mint négy hónapig tartó üzemszünetnek, figyelemre méltó eredményt tudott realizálni. Mindezt úgy, hogy a magyarországi szállodaipar legnagyobb beruházássorozatát menedzseli, melynek keretében 12 szálloda teljes körű felújítását végzi. Az üzemszünet alatt a szegmens mintegy ezer fő megélhetését garantálta, és rengetegen tett azért, hogy a Hunguesten és a Balatontouriston alapuló Turisztika szegmens újra stabil jövedelemtermelő eleme legyen a portfóliónak.

Mindebben óriási szerepe van Détári-Szabó Ádámnak, a Hunguest vezérigazgatójának és szakembercsapatának, akik a pandémia alatt értékes válságálló képességgel vértezte fel a divíziót. A turisztikai ágazatban az idei első negyedévben újabb akvizíciókat is bejelentettünk, ennek egyik példája a Hotel Eger & Park.

– Mind az építőipari, mind pedig az élelmiszeripari szektorban látható a tavalyi évben egy rendkívüli energia- és alapanyag-árnövekedés. Egy ilyen évközi esemény hogyan befolyásolja az ebbe a szegmensbe tartozó cégek működését?

– Az OPUS Csoport egyik nagy erőssége a tőkeerősségen kívül a megváltozott helyzethez való alkalmazkodás, a rugalmasság képessége, amely a cégcsoportnál dolgozó szakembereket jellemzi. Ez mutatkozott meg a járvány okozta gazdasági helyzet kezelésében is.

2021-ben a cégcsoporton belül a Mezőgazdaság és élelmiszeripar szegmens társaságainak tevékenységét a turizmusnál csekélyebb mértékben befolyásolták a koronavírus okozta negatív hatások. Az ágazat teljesítménye a termelést és a kibocsátást tekintve erőteljes növekedést mutatott, azonban az elszabadult kukorica és búza alapanyagárak, valamint az energia-árrobbanás miatt – negatív eredménnyel zárult a szegmens.

Hangsúlyozzuk azonban, hogy a divízióban európai léptékkel mérve is meghatározó élelmiszeripari cégek működnek, sikeres K+F tevékenységet folytatva, amely segítségével a 21. századnak megfelelő korszerű gyárakban, korszerű termékeket tudunk előállítani.

A célunk a jövőben, hogy egy következetes stratégia mentén növekedési pályára állítsuk ezen cégeket. Ennek elérésében támaszkodunk Makai Szabolcs mezőgazdasági és élelmiszeripari-, de még Görbedi László építőipari divízióvezetőre is, mindkettejük multicégeknél szereztek tapasztalatokat.

– A minden eddiginél jobb eredmény hallatán felmerül a kérdés, hogy miért nem fizet osztalékot a társaság?

– Valóban, azt szeretnénk, ha a társaság 2021. évi 7,3 milliárd forint adózott eredménye teljes mértékben az eredménytartalékba kerüljön, és osztalék fizetésére ne kerüljön sor, mert szerintünk ezzel biztosítható az OPUS Csoport finanszírozása arra az esetre, ha a gazdaságban kedvezőtlen események következnének be. Ezen kívül a társaság által megvalósított kötvénykibocsátásnál vállalt kötelezettségek teljesítésének is biztosítottnak kell lennie. Noha a járványon túl vagyunk, az általa okozott gazdasági következményekkel: infláció, növekvő energia- és alapanyagárak még jó ideig együtt kell élnünk, és ha mindez még nem lett volna elég, az orosz-ukrán háború ma még kiszámíthatatlan folyamatokat indított el.

– Mindezek fényében prognosztizálható-e az idei évre növekedés, illetve Ön szerint mikor mutatkozik meg mindez a részvények árfolyamában?

– Társaságunk folyamatosan monitorozza a háborús helyzet rövid és esetlegesen hosszabb távú hatásait a csoport leányvállalataira nézve. Jelen pillanatban még nem mérhetők fel jelentős hatásai a háborús helyzetnek, de számítanunk kell a kockázatok további erősödésére is. Mindazonáltal reméljük, hogy ezek a kockázatok minél hamarabb normalizálódnak, és újra konszolidálódnak az energia-, alapanyagárak, véget érnek a szankciók, és helyreállnak a COVID miatt amúgy is megtépázott ellátási láncok.

Ami pedig az egyes divíziókat illeti: az építőipari szegmens az elmúlt években dinamikus fejlődéssel a magyar piac meghatározójává vált. Idei tervünk a piaci részesedés megtartása és a szervezet fejlesztése a megnövekedett elvárásokhoz. A Mezőgazdasági és Élelmiszeripari divíziónkban európai léptékkel mérve is meghatározó élelmiszeripari cégek működnek. A legfontosabb feladat most, hogy szorosan együttműködjünk a magyar alapanyag-beszállítókkal a termelés biztosítása érdekében.

A nemzetközi gazdasági és politikai fejlemények 2022-ben újfent eddig nem ismert kihívások elé állítják a turizmust is. Azonban az eddigi válságos időszak tapasztalatait felhasználva – egyúttal szállodafejlesztési programunk keretében újabb 800 szobát átadva – dolgozunk tovább a társaság eredményességért.

Ami az energiaipari divíziót illeti, az OPUS Csoport komoly lehetőségeket lát az energetikai szektoron belüli fejlődésre. Mindannyian, beleértve a teljes cégcsoportot, azon dolgozunk, hogy a divízió tagjai egymást erősítsék, a lehető legtöbb területen kiegészítsék egymást. Ami pedig a részvényárfolyamot illeti, mint azt a tavalyi évről szóló pénzügyi jelentés is alátámasztja: stabil fundamentumokkal rendelkező, megfontolt stratégia mentén működő tőzsdei társaság vagyunk, amely vonzó célpont bárki számára.

Dzsubák Attilával, az OPUS GLOBAL vezérigazgatójával Lakatos László beszélgetett. Az interjút itt hallgathatja meg:

A társaság közleményében kiemelte: menedzsmentje sikernek könyveli el, hogy az OPUS Csoport a meghirdetett stratégiai célkitűzésének következetes betartásával 2021-ben elérte azt, hogy a cégcsoport immár négy teljes jogú és erős fundamentumokra épült alappillérre, divízióra fektetheti a sikeres jövőt.

2022 márciusában az OPUS GLOBAL Nyrt. immár negyedik alkalommal kapott kiemelkedő hitelminősítést a német Scope független minősítő cégtől, megerősítve a vállalati stabil BB minősítést. A kötvénykibocsátáshoz kötődően pedig ismételten BBB- minősítést szerzett.