A cég magas minőségű hajtáslánc-komponenseket fejleszt és gyárt személyautókhoz és haszongépjárművekhez világszerte. Körülbelül 6.000 alkalmazottat foglalkoztatnak 14 országban. A magyarországi kirendeltségük egy csaknem 50 ezer négyzetméteres fejlesztési és gyártó leányvállalat, amelyből a logisztikai központ körülbelül 25 ezer négyzetméter.

Nagy hangsúlyt fektetnek az innovációra annak érdekében, hogy folyamatosan optimalizálják folyamataikat az egész vállalatban. Ezen felül szigorú szabályzatokkal is rendelkezik a dolgozók egészségének és biztonságának védelme érdekében. A vállalati szabályzat például nem engedi, hogy a munkatársakat oldalra mozgassák, amikor a targoncákon vannak. Ez azt jelenti, hogy az ilyen tevékenységek sokkal hosszabb időt vesznek igénybe.

Osváth Imola, a S.E.G.A. Hungary projektmenedzsere elmondta: „az előző években több mint 200 embernek kellett részt vennie az egész raktárkészlet-ellenőrzésben. Ezen felül eszközöket is kellett bérelnünk, például targoncákat annak érdekében, hogy három nap alatt be tudjuk fejezni a leltározást".

A társaság az Aeriu raktárdrónjait választotta a leltározási feladatokhoz. Szigorú előírások alapján átvizsgálták a teljes megoldást. Elvárás volt az is, hogy könnyen integrálható legyen a meglévő folyamatokba és munkafolyamatokba, valamint zökkenőmentesen működjön a Warehouse Management System rendszerükkel (WMS). Összesen 4+1 drónt vásároltak az Aeriu magyar szoftvercégtől, amely gyári DJI drónokat alkalmaz.

Az autóipari vállalat több raktárkészlet-ellenőrzéssel tesztelte a drónokat, illetve az egyik ilyen tesztre meghívta az egyik „Big 4" tanácsadói céget is, hogy jóváhagyást kapjon egy harmadik féltől is.

„Egy olyan dokumentumot szerettünk volna összeállítani, amely tartalmazza az összes fontos információt egy lehetőleg minél egyszerűbb formátumban. Ezt szem előtt tartva alakítottuk ki a készlet dokumentum tartalmát és formátumát a tesztelési körök folyamán. A végső formátumot a hivatalos készletellenőrzés során értük el, amikor a tanácsadói cég képviselője is jelen volt. Pozitív visszajelzést kaptunk az új technológiáról, és a dokumentációt is érvényesnek találták" – fejtette ki Osváth Imola.

Az Aeriu átfogó képzést biztosít a drónpilótáknak. „A kétnapos képzésen először elméleti oktatást kaptunk az aerodinamika alapjairól, például, hogy hogyan működnek a drónok, és milyen törvények és szabályok vonatkoznak a használatukhoz. Az első délutánon lehetőségünk volt összeszerelni a drónokat, és megtanulni az irányítás alapjait is. A következő napon bonyolultabb mozgásokat gyakoroltunk. Ellátogattunk a raktárba is, hogy kipróbáljuk, hogy hogyan történne a tényleges munkavégzés" – mondta Kós Bence, az S.E.G.A. Hungary egyik drónpilótája.

Veres Gábor, a cég logisztikai csoportvezetője a bevezetésről kiemelte: „az volt a fő elvárásunk, hogy csökkentsük az egészségügyi és biztonsági kockázatokat, növeljük a hatékonyságot, és természetesen csökkentsük az raktárkészlet ellenőrzés költségeit. A 4 hónapos tesztelés során egyre jobb eredményeket értünk el".

A bevezetés részeként a szoftverfejlesztő segített kalibrálni a világítási körülményeket és az internetkapcsolatot a raktárban. Megjelölték az ideális helyet, ahol kialakították a drónoknak a bázist, ahol úgy tudják feltölteni a pilóták azokat, hogy nem veszítenek sok időt a raktárban való közlekedéssel.

„A raktári készletezés gyorsabbá, pontosabbá és költséghatékonyabbá vált, és kevesebb emberi erőforrást és kevesebb eszközt igényel" – mondta Fánya László logisztikai igazgató. Veres Gábor a biztonsággal és erőforrás menedzsmenttel kapcsolatos előnyöket emelte ki: „nagy előrelépést értünk el; minimalizáltuk a személyzet bevonását. A leltározáshoz 80%-kal kevesebb műszaki felszerelést vettünk igénybe, és a részt vevő kollégák számát is 35%-kal csökkentettük".

A tapasztalataik azt mutatják, hogy a kollégák nyitottak a pilóta nélküli repülőeszközökkel végzett munka iránt. Számos raktári dolgozó önként jelentkezik drónpilótának, és nagyon könnyűnek és intuitívnak találják az irányításukat. „Ez egy remek módja annak, hogy a munkát szórakoztató tevékenységgé tegyük. A drón irányítása felelősséget igényel, de nem nehéz megtanulni. A raktárkészlet ellenőrzési feladatok világosak és egyszerűek lettek" – emelte Kós Bence.