(Kép: www.bet.hu)

Ünnepélyes csengetési ceremónia keretében kezdte meg első kereskedési napját a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában a 4iG. Az ünnepségen Jászai Gellért, a cég elnök-vezérigazgatója vette át ebből az alkalomból az új kategóriához járó, úgynevezett mérföldkövet Végh Richárdtól, a tőzsde vezérigazgatójától.

A 4iG az április 25-i közgyűlésén döntött a vállalat törzsrészvényeinek felaprózásáról. A társaság közel 19 millió részvényének felosztását követően a korábban 100 forint névértékű értékpapírok 20 forint névértékű törzsrészvényekké alakultak. A felaprózás után a társaság részvényállománya ötszörösére nőtt változatlan össznévérték mellett.

A Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában szerdától már 20 vállalat részvényei forognak. Ehhez egyébként több feltételt kell teljesíteni. Egyrészt az adott értékpapír-sorozat árfolyamértéke el kell, hogy érje vagy meg kell, hogy haladja az 5 milliárd forintot. A részvények 25 százalékának közkézen, vagyis kisbefektetőknél kell lennie. Az adott részvénynek már 3 éve a tőzsdén kell lennie. Persze fontos az is, hogy a cég nem állhat csődeljárás alatt, és a Budapesti Értéktőzsde felé sem lehet lejárt tartozása.

A most Prémium kategóriába került 4iG jogelődjét magyar fejlesztők alapították 1995-ben egyedi szoftveralkalmazások fejlesztésére. Az elmúlt közel 30 évben, a magyar tulajdonú társaság meghatározó szereplővé vált a hazai informatikai szektorban. A vállalatot 2004-ben vezették be a Budapesti Értéktőzsdére. Az azóta végrehajtott felvásárlások jelentősen bővítették a cég tevékenységi körét. Idén márciustól már a BUX indexkosarába is bekerült. Itt hallgathatja meg a 4iG Prémium kategóriába kerüléséről készült összeállítást. A riporter Nagy Károly.