A Kolping esetében az idén nyáron 35 százalékkal nőtt a SZÉP-kártya beváltása a tavalyi év azonos időszakához képest. Júniusban közel 60 százalékos volt az emelkedés, ami persze már a Pünkösddel is összefügg. Mindenképpen hatalmas növekedésről beszélhetünk, főleg úgy, hogy az utóbbi négy-öt évben kismértékű csökkenés volt tapasztalható. Baldauf Csaba (a képen látható) szerint a bővülés oka egyértelműen az, hogy a cafeteria-szabályok változása miatt idén egyre több munkáltató fordult a SZÉP-kártya felé.

A trend ősszel sem változik, sőt a szakember a SZÉP-kártya további erősödésére számít. A belföldi vendégek egy része ugyanis egyre tudatosabb. Nem a drága nyári főszezonban megy pihenni, hanem ősszel, amikor akár 40-50 százalékkal is alacsonyabbak az árak. Főleg akkor számít ez, ha több gyerek is van, és hosszabb időt szeretne együtt tölteni a család. Könnyebben elviseli a családi kassza, ha utószezonban váltják be a SZÉP-kártyát, és ezt már csak ki kell egészíteni. A szülők és a pedagógusok elég rugalmasak, ez a megoldás akkor is működik, ha már elkezdődött a tanév. „Az utolsó egy évben tudatosan figyeltük, hogyan reagálnak a vendégek az akciókra. Azt tapasztaltuk, hogy van az a kedvező árajánlat, amiért már elkérik a gyereket az iskolából csütörtök-péntekre vagy hétfő-keddre” – magyarázza Baldauf Csaba.

A szakember szerint nagyon pozitív tendenciáról van szó. Kormányzati oldalról már csak is érdemes fenntartani a rendszert, mert „tiszta” árbevételt produkál. A másik érv a SZÉP-kártya mellett az, hogy így legalább ténylegesen rá lehet kényszeríteni az embereket arra, hogy pihenjenek. „A magyar néplélek olyan, hogy képes feláldozni magát a „szebb jövőért”, és elfelejtünk élni. A SZÉP-kártyának edukáló szerepe is van, és nagyon fontos, hogy a hatására egyre többen mozdulnak meg. Amikor elérnünk egy 50 százalékos belföldi forgalmat, az egy örömteli dolog, 15 éve ez elképzelhetetlen lett volna. Tovább kell erősödnie a belföldi forgalomnak, ennek a SZÉP-kártya egy egyértelmű támogató eszköze” – teszi hozzá Baldauf Csaba.

A Kolping Hotel Spa & Family Resort igazgatójával, az MSZÉSZ általános alelnökével, Baldauf Csabával Érczfalvi András készített interjút. A beszélgetések itt meghallgathatók: