Mára jól működő hálózattá nőtte ki magát a dolog – mesélte el Emi, akit mindenki csak így hív a zuglói Digitális Jólét Program Ponton. Reggelente Skype-on már bejelentkeznek hozzá a nyugdíjasok, akikkel kapcsolatban áll. Gyakran saját megoldandó feladattal érkeznek, mint ügyfélkapu regisztráció vagy azon történő ügyintézés akár. Igazi közösség a zuglói – vallja a megkérdezett mentor – az idősek szeretnek a DJP Pontra járni, ha épp csak beköszönni is, de örömmel járnak oda és látogatják mentorukat.

Koós Jánosné arról is beszélt, hogy az elmúlt 8 évben a DJP Pontok nélkül sokan nem, hogy nem részesültek volna, de nem is biztosan hallottak volna olyan pályázatokról, mint az Állami Háztartási Nagygép Csereprogram. Erre évente 40-50 főnek adtak le pályázatot.

A járvány persze megváltoztatta az igényeket az oktatásban is, ekkor sokan okostelefont kaptak a családtól, hogy könnyebb legyen a kapcsolattartás, azonban ezt használni már a DJP Ponton tanították meg őket. Ugyanígy a videóhívás és applikációhasználat új volt néhányaknak, amit - ha addig nem is- a bezárások idején mindenképp meg akartak tanulni.4,985 Old Lady Laptop Photos - Free & Royalty-Free Stock Photos from  Dreamstime

Emellett folyamatosan tartanak tematikus kurzusokat kisebb csoportoknak, amelyek témáját sokszor az is befolyásolja, hogy mire van épp igény, mit szeretnének megtanulni a mentoráltak. Emi elmondása szerint olyanok is vannak, akik ismétlőkurzusokon vesznek részt, hogy jobban beépüljön a tudás, illetve az is fontos érték, hogy eközben is egy közösség részei lehetnek, ahol együtt és egymástól is tanulhatnak a digitalizációról és az internetről.

A DJP digitális felzárkóztatásért felelős mentorával készült beszélgetésünket itt meghallgathatják: