A pénzmosás elleni törvény (a 2007. évi CXXXVI. tv.) rendelkezése valamennyi önkéntes nyugdíj- és egészségpénztárra vonatkozik, és különösen kellemetlen lehet az érintett egészségpénztári tagoknak, ha a határidőig nem történik meg a személyes beazonosításuk, mert e pénztártípusnál a számlaforgalom folyamatos – hívja fel a figyelmet az MKB Pénztárak vezetője, Lehoczky László.

Mi történik, ha nem egyeztetik az adatokat?

A rendelkezésnek megfelelően a be nem azonosított tagok számláját a határidő lejártakor zárolják, így ezt követően részükre semmilyen kifizetés nem lehetséges. Az érintett tagok 2015. január 1-jétől nem tudják használni az egészségkártyájukat, így kellemetlen meglepetés érheti például azokat, akik ezzel szeretnének gyógyszertárban fizetni. Ugyancsak nem kaphatják meg az egészségpénztárba benyújtott készpénzes számlájuk ellenértékét sem, vagy esetleg nem tudják felvenni önkéntes nyugdíjpénztári hozamukat mindaddig, míg az azonosítást el nem végzik.

A megtakarítások a személyes beazonosítás megtörténtének pillanatától – a pénztári szabályoknak megfelelően – teljes egészükben a tagok rendelkezésére állnak 2015-ben is. Ennek ellenére sokkal célszerűbb a mindössze párperces adategyeztetésre még 2014-ben sort keríteni, mert ezzel elkerülhető bármilyen ideiglenes kellemetlenség. Még abban az esetben is, ha a beazonosítás 2014. december 31-ig nem történik meg, a pénztártag számláján lévő összeg számára termel hozamot 2015-ben is, a számlára érkezhet befizetés,

Az MKB Pénztárak már közel egy éve, 2013 novembere óta folyamatosan hívják fel tagjaik figyelmét különböző fórumokon a jogszabályból eredő határidőre, továbbá végzik a személyes beazonosítást. Ez egyébként mindössze pár percet igényel, amennyiben a szükséges személyes okmányok rendben vannak: az eljárás során az érvényes iratok (személyi igazolvány/jogosítvány/útlevél és lakcímkártya) bemutatására van szükség.

Szeptember közepéig az MKB pénztártagok már közel harmada tett eleget a törvényi kötelezettségnek – jelezte Lehoczky László, aki szerint fontos, hogy ne halasszuk a beazonosítást a karácsonyi készülődésre, az év végére, amikor amúgy is sok a dolgunk. Az év utolsó hónapjában „roham” várható, ami akár az adatok feldolgozási idejét is befolyásolhatja – érdemes tehát minél előbb átesni a procedúrán.

Az önkéntes pénztári juttatást adó munkáltató cégek beazonosítása is egyszerű: ehhez egy 30 napnál nem régebbi cégkivonat másolatára van szükség, az azonosításban a cégkivonatban szereplő képviselőnek, vagy meghatalmazottjának kell közreműködnie, ugyancsak a személyes okmányok bemutatásával.

A procedúrára az MKB Pénztárak fővárosi ügyfélszolgálati irodájában, illetve az MKB Bank fiókjaiban, országosan közel 80 helyen is sort keríthetünk. Nagyobb létszámú cégek esetében a személyes beazonosításhoz az MKB Pénztár munkatársai akár „házhoz is mennek” annak érdekében, hogy minél kevesebb tagot érhessen év elején kellemetlenség.