Az orosz erők ugyanis felrobbantották a dél-ukrajnai Herszon megyében lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka víztározójának gátját a Dnyeper folyón. A kahovkai vízerőmű elleni támadás miatt civileket kell evakuálni a térségből, és súlyos ökológiai kár fenyeget – hívta fel a figyelmet Anton Korinevics, az ukrán külügyminisztérium nemzetközi jogi osztályának igazgatója.

„Oroszország tettei egy terroristaállam, egy agresszor tettei” – fogalmazott a diplomata, majd hozzátette: Oroszország nem tudja legyőzni Ukrajnát a csatatéren, ezért a polgári infrastruktúrát veszi célba, hogy megpróbálja behódoltani az országot. Korinevics továbbá arra hívta fel a figyelmet, hogy a gátrobbantás veszélyezteti a zaporizzsjai atomerőmű biztonságát is.

Elérte az ár Nova Kahovka települést – közölte a város orosz hatóságok által kinevezett polgármestere. Vlagyimir Leontyjev szerint „az ukrán hadsereg csapásai rombolták le az erőművet”. A településen rendkívüli állapotot vezettek be.

Kulcsfontosságú lehet az időzítés a gát felrobbantásában – mondta a Trend FM-nek Anton Bendarzsevszkij, az Oeconomus Alapítvány szakmai igazgatója. Bár a tragédia mindkét fél számára okoz veszteségeket, úgy véli, az oroszok a robbantással megpróbálhatták elterelni a figyelmet az ukrán ellentámadásokról. Emellett a katonai képességek terén is Oroszország tűnik a felelősnek.

Új dimenziót jelent Oroszország Ukrajna elleni háborújában a mai esemény – mondta Olaf Scholz német kancellár Berlinben. Hozzátette: a német kormány folyamatosan figyeli, hogy miként alakul a helyzet a térségben fekvő zaporizzsjai atomerőműben.

Fotó: Maxar / NDTV