A felmérésben kétszáz szervizest és viszonteladót kérdeztek meg az online pénztárgépek bevezetése óta szerzett tapasztalatokról. A szervizesek azt mondják, a kereskedők többsége belátta, hogy az online rendszerbe nem lehet észrevétlenül beavatkozni, azt pedig nagyon kockázatosnak tartják, hogy ne üssék be a vásárlásokat a kasszába.

Hamarosan a fodrásznak is online kasszája lesz

A szolgáltatói szektor "online-osításáról" hamarosan megjelenhet a rendeletmódosítás. Abban bíznak, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium tartható ütemtervet ír majd elő az átállásra.  Az eddigi egyeztetések alapján úgy tűnik, hogy reálisak lesznek a határidők.  "De buktatók még így is lehetnek, pl. ha nem lehet követni a megrendeléseket, ami miatt előfordulhat, hogy nem lesz elég pénztárgép a piacon a kb. 70 ezer fodrász, autószerelő és egyéb szolgáltató számára” - mondta Novák Zoltán, a Magyar Pénztárgép Szövetség elnöke.

Meg is kell tanulni, hogyan kell használni a gépet

A felmérésből az is kiderült, hogy a boltosok fontosabbnak tartják a kasszák megbízhatóságát, mint az árát, és hogy nagyobb gondot jelent nekik az új pénztárgép megismerése, mint az online rendszer járulékos költségei. 73% szerint megérte a drágább, de minőségibb pénztárgép.