A testület egyértelművé tette, hogy az inflációt 2024-ben is tovább kell csökkenteni – mondta a kamatdöntés utáni háttérbeszélgetésen a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. Ez a dezinfláció a következő hónapokban folytatódhat, és várhatóan az őszi hónapokban egyszámjegyű lesz.

Virág Barnabás óvatosságra intő jelként említette, hogy a szolgáltatások dezinflációja később kezdődött és lassabban zajlik. Mint mondta, ebben a tekintetben érdemes lesz kiemelten figyelni az úgynevezett visszatekintő árazási gyakorlatra, ami gátja lehet az infláció jövőbeli csökkenésének, illetve a béremelkedési ütemet is fontos figyelni. Kiemelte: fontos, hogy olyan bérmegállapodás szülessen, mely 2024-ben is lehetővé teszi az infláció további csökkentését.

A monetáris tanács 100 bázisponttal alacsonyabb kamat alkalmazását tartja indokoltnak az egynapos betéti gyorstendereken és devizacsere-tendereken – áll a Magyar Nemzeti Bank közleményében. A jegybank a kötelező tartalék választható részére fizetett kamatot az előző három hónaphoz hasonlóan 100 bázisponttal csökkentette, a júliusi 15,0 százalékról 14,0 százalékra augusztus 30-i hatállyal. Hallgassa meg Nagy Károly összeállítását!