A május 16-i közgyűlésen a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett társaságcsoport részvényesei elfogadták a 2022-es üzleti beszámolót, amelynek értelmében a Gloster rekordszintű, 6,349 milliárd forintos árbevétel mellett 940 millió forint EBITDA-t könyvelhetett el.

Emellett elfogadták az osztalékfizetésre vonatkozó javaslatot is, így a társaság a teljes 2022-es eredményét tartalékba helyezi. Ez összhangban van az IT-specialista cégcsoport 2025-ös növekedési stratégiájával, amely ezzel további akvizícióknak ágyaz meg. A közgyűlés ugyancsak megerősítette, hogy a részvényeket szeptembertől a BÉT Xtend helyett a Standard kategóriában jegyzik majd, ami lényegi előrelépést jelent a cég tőzsdei jelenlétét tekintve.

„Nem ígérkezik könnyű évnek 2023 sem, de optimisták vagyunk a Gloster teljesítményével kapcsolatban" – fogalmazta meg várakozásait Szekeres Viktor. A közgyűlés kapcsán kifejtette, hogy a makrogazdasági környezet továbbra sem támogató, a magas infláció, illetve a hektikusan változó forintárfolyam jelentős kiszámíthatatlansági faktort jelentenek. Eközben pedig az Európa-szerte kiugróan magas banki kamatok a finanszírozást nehezítik a vállalkozások számára.

„Az elmúlt években a társaság azon dolgozott, hogy növelje a rendszeres, illetve euróban keletkező bevételeit, hogy ezzel csökkentse a kitettségét. Ennek köszönhetően jelenleg is stabil alapokon áll a működésünk, ami elengedhetetlen a további akvizíciókhoz, és a növekedési pálya fenntartásához" – húzta alá Szekeres Viktor. Az igazgatóság elnöke a makrogazdasági környezet pozitívumai között említette, hogy a globális ellátási láncok töredezettsége javuló tendenciát mutat, aminek köszönhetően a Gloster számára fontos alkatrészek beszállítási ideje is jelentősen csökken. „Mindezek ismeretében arra számítunk, hogy idén is tartani tudjuk a 2025-ös növekedési stratégiában megfogalmazott céljainkat" – emelte ki.

Az Equilor május elején kiadott cégelemzése ugyancsak optimista képet festett, aláhúzva, hogy a társaságcsoport 2022-es eredményei alapján a tervezett ütemben halad a 2025-ös növekedési stratégiájának megvalósítása felé. Az elemző továbbra is tartásra javasolja a Gloster részvényeit, változatlan, 1396 forintos célárfolyam mellett.

A 2023-as várakozásokra reflektálva a cégcsoport részvényesi találkozót szervez június 13-án. Ezen a kilátások mellett a globális gazdasági környezet alakulásáról is szó lesz majd, a vállalat képviselői mellett elismert hazai szakértők részvételével.