„A NATO biztonságosabbá teszi Ukrajnát, Ukrajna pedig erősebbé a NATO-t” – hangoztatta Zelenszkij. Egyben köszönetet mondott Litvániának, amiért a balti állam támogatja az ez irányú törekvéseiket. Nem sokkal korábban a NATO-tagországok megállapodtak abban, hogy Ukrajna csak akkor fog tudni csatlakozni a szervezethez, ha a szövetségesek „ebben egyetértenek és a feltételek teljesülnek”.

Az elnök a nap folyamán mikroblogján abszurdnak nevezte, hogy nincs ütemterv országa csatlakozására. Az Ukrajnára nézve csalódást keltő csúcsról Kaiser Ferenccel, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docensével Nagy Károly beszélgetett. Hallgasson bele a Reggeli Monitor műsorunkba!

A G7-csoportot alkotó országok képviselői szerdán Vilniusban, a NATO-csúcstalálkozó helyszínén közölték: hosszú távú biztonsági garanciákat adnak a világ iparilag legfejlettebb országai (Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Olaszország, Japán, Kanada) Ukrajnának. Olaf Scholz német kancellár már a találkozó első napján jelezte, hogy a csoport garanciák előkészítésén dolgozik. Amanda Sloat, Joe Biden amerikai elnök tanácsadója szerdán megerősítette, hogy erről a G7 vezetői megállapodást is aláírnak az ukrán elnökkel.

Volodimir Zelenszkij a szerdai megbeszélésre érkezve azt hangoztatta, szeretné elérni, ha a csúcstalálkozón további katonai támogatásról és hosszú távú biztonsági együttműködésről biztosítanák országát.