Bár a Magyarországot is fenyegető recesszió a levegőben van, és a nemzetközi környezet is bizonytalan, ennek ellenére a Masterplast frissített stratégiájában rögzített növekedés reális – mondta Nádasi Róbert. Mégpedig azért, mert egy válságálló iparágban, ezen belül a szigetelő-, pontosabban a hőszigetelő-iparban dolgozunk – tette hozzá.

Noha az évi húsz százalékos árbevétel- és nyereségnövekedés optimistának tűnik, a múltbeli fejlesztések és a 2025-ig tervezett, összesen 80 plusz 50 millió euró összegű beruházás biztosítja, hogy a frissített stratégiában leírt számok realizálódjanak. A szigetelőipar, így a Masterplast lehetőségeit jelzi az olaszországi „hőszigetelő boom", ahol a nagyon gyengén szigetelt épületek felújítására fordított költségek 110 százaléka levonható az üzemeltető adójából. Magyarországon sem rózsás a helyzet, hiszen a 4,2 millió lakóingatlan kétharmada nem, vagy nem megfelelően szigetelt. „Ezért is indokolt a hazai hőszigetelési program felgyorsítása, ami számunkra természetes piacot jelent, számolva a kormányzati támogatással."

Az idei évben várható 225 millió eurós árbevétel 2025-re 449 millió euróra, ugyanezen idő alatt az EBITDA közel 27 millióról 61 millió euróra, az adózott eredmény pedig 6,4 millióról 42 millió euróra nő. A növekedés hátterében a már megkezdett és tervezett beruházások állnak. A hőszigetelőanyag-piacon komoly organikus növekedés történhet, ahol a korábbi beruházások hatásai a következő években jelentkezhetnek erőteljesebben, kiemelve a magyar és olasz EPS (népszerű nevén hungarocell), valamint a szerb XPS gyártás hatását.

Az ásványgyapot üzletág egy Szerbiában megvalósuló 25 millió eurós beruházással indulhat el, amely 2024-től termelhet, az üveggyapotgyártás elindítása pedig szintén egy 25 millió eurós beruházás lehet, és 2025-től indulhat a gyártás. A beruházásokat tőkeemeléssel és új részvények kibocsátásával finanszírozná a vállalat.

A tavalyi év után részvényenként 55 forint osztalékot fizetett a Masterplast, és a tervek szerint ez az összeg 99 forintra emelkedhet 2025-ben. „Az óvatos osztalékpolitika hátterében az áll, hogy a gyors növekedés érdekében az eredményt visszaforgatják a tulajdonosok, s ha a fejlesztések befejeződnek, akkor újra lehet gondolni az osztalékpolitikát" – jelezte Nádasi Róbert.

Emőd Pál interjúját itt hallgathatja meg:

8-10 milliárd forintos nyilvános forrásbevonást tervez a Masterplast

A cégcsoport növekedési terveinek finanszírozásához nagyságrendileg 8-10 milliárd forintos nyilvános lakossági és intézményi forrásbevonást tervez. Az újonnan kibocsátandó részvényeket kizárólag az OTP Banknál lehet jegyezni. A társaság a nyilvános lakossági és intézményi értékesítés során – túljegyzés esetén – összesen maximum 2.300.000 darab új részvényt tervez értékesíteni.

A részvények jegyzési időszaka a lakossági befektetők számára 2022. október 5-én 9:00 órakor kezdődik és október 14-én 14:00 órakor fejeződik be. Az intézményi értékesítésben részt vevő befektetők számára ez az időszak 2022. október 10-én 9:00 órától október 14-én 18:00 óráig tart.