A Masterplast 2024-es árbevételi terve az év elején publikált 305 millióról 352 millió euróra nőtt, az EBITDA prognózis 40 millió euróról 10%-kal, 44 millió euró fölé emelkedhet a menedzsment frissített előrejelzése alapján. Az adózott nyereség is hasonló mértékben, 26,5 millió euróról 29,4 millió euróra növekedhet.

A növekedési tervek finanszírozásához még idén 8-10 milliárd forintos tőkeemelést tervez a tőzsdei társaság, az Egyszerűsített Tájékoztató benyújtásra került az MNB felé. A menedzsment szerint a pluszforrás egy új üzletág, az ásványgyapot szigetelőanyag-gyártás beindítása miatt szükséges.

A hőszigetelőanyag-piacon komoly organikus növekedés történhet, ahol a korábbi beruházások hatásai a következő években jelentkezhetnek erőteljesebben – kiemelve a magyar és olasz EPS, valamint a szerb XPS gyártás hatását. 2024-ben a kőzetgyapot-, 2025-ben pedig az üveggyapot-gyártás indulása javítja majd az üzleti kilátásokat.

A Masterplast szerint a hőszigetelés évtizedébe léptünk, az épületenergetika stratégiai ágazattá vált. Mellette az egészségiparban tovább folytatódik a Medical brand felépítése, a moduláris üzletágban pedig jövő év a piacra lépés céldátuma.

A társaság a meglévő és fejlesztés alatt álló gyártási pozíciót erősnek ítéli, az innovatív fejlesztéseknek köszönhetően pedig dinamikus forgalom- és eredménybővülést vár. Az egy részvényre jutó osztalék 2022-2025 közötti adózott eredménye után 66-99 forint között várható.

Pallag Róbertet, a Prémium kategória című műsorunk szerkesztőjét Lakatos László kérdezte.