Az egyik ezek közül a hőszivattyú, amely nemcsak hűtésre, hanem adott esetben egy ingatlan fűtésére is használható, már persze ha van megfelelő elektromos energiaellátás.

A Panasonic mindenesetre a megnövekedett igények miatt is fejleszti csehországi gyárát, és amiatt is, mert az orosz-ukrán háború által okozott visszalépés ellenére 2050-re azért karbonsemlegessé szeretne válni az Európai Unió.

Európa-szerte számos ország hangsúlyozza a társadalom szén-dioxid-mentesítésének szükségességét, különösen a fűtés és a hűtés területén.

A hőszivattyúk évente 9,16 millió tonna szén-dioxid-kibocsátás-csökkentéshez járulnak hozzá az EU-ban, és a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) szerint ezekkel a berendezésekkel évente 1,8 milliárd tonna CO2-t lehetne megtakarítani az építőipari és ipari szektorban.

A tendenciákat tükrözi, hogy a fenntartható európai levegő-víz-hőszivattyú-gyártás a 2019-es évhez viszonyítva 2022-ben a négyszeresére emelkedhet. A Panasonic pilzeni gyára például három évvel ezelőtt kezdte meg az ilyen típusú készülékek gyártását.

Kozák Tamással, a vállalat komfort hűtéssel, fűtéssel és légtechnikával foglalkozó üzletágának régióvezetőjével Nagy Károly beszélgetett.