A felhőszolgáltatásokat sokféleképpen lehet osztályozni: például megkülönböztethetők a szolgáltatási szint vagy a szolgáltatási modell szerint. Ez utóbbinál kulcskérdés a testreszabhatóság, és trendként az látható, hogy egyre gyakoribb üzleti igény a több modell kombinációja.

Saját terep: a privát felhő

Ez a felhőszolgáltatás, ahogy az elnevezése is utal rá, egyetlen felhasználót szolgál ki. Egyaránt működhet a felhasználó cég saját infrastruktúráján, on-premise modellben vagy pedig egy szolgáltató adatközpontjában, „as-a-service" szolgáltatási modellben, de az adott ügyfél számára dedikáltan.

Az on-premise modell esetében a cég maga felel a teljes infrastruktúráért és annak költségeiért – a beruházástól az üzemeltetésig. Cserébe a vállalat teljes kontrollal rendelkezik saját felhője felett. Ha ugyanezt egy szolgáltatótól veszi igénybe, akkor nagyobb a rugalmasság, de az egyedi igények szerinti kialakítás és üzemeltetés extra költségekkel és bizonyos téren korlátozásokkal járhat.

A sztenderd és gyors megoldás: a nyilvános felhő

Ez a lehetőség az erre specializálódott, független szolgáltatók által kínált alapszolgáltatás. Számos előnye van, például beruházás nélkül, havi díj ellenében, önkiszolgáló módon, gyakorlatilag azonnal igénybe vehető. Bármikor tetszés szerint skálázható, és fizetni csak a ténylegesen igénybe vett erőforrások után kell.

Ennek a modellnek az egyetlen hátránya, hogy a felhasználónak nincs teljes kontrollja az infrastruktúra felett. Ahogyan azonban a korábbiakból már kiderült: a teljes kontroll jelentős beruházással és üzemeltetési költségekkel járna, nem is beszélve a szükséges szakértelemről. Például biztonsági szempontból egy szolgáltató 24 órás szakmai felügyeletét saját csapattal kiváltani manapság igen nagy és költséges kihívást jelent – részletezte az infokommunikációs megoldásszállító.

Dupla előnyök: a hibrid felhő

Vannak cégek, amelyek a két modell előnyeinek és hátrányainak ismeretében mindkét megoldást használják – ezt nevezzük hibrid felhőnek. Tipikus felhasználási mód lehet például az, amikor egy társaság elsősorban a privát felhőjében dolgozik, de amikor nagyobb terheléssel járó, több erőforrást igénylő feladatai vannak, akkor erre a nyilvános felhőt veti be.

Az új generációs felhő: a multicloud

A komplex üzleti folyamatok támogatásához a legtöbb társaságnak összetett informatikai megoldás-portfólióra van szüksége. Egyre több vállalatnál jellemző, hogy különböző IT-funkciókat különböző szállító különböző felhőkörnyezeteiből érik el. A multicloud (összetett) szolgáltatási modell tehát azt jelenti, hogy egy cég több mint egy szolgáltatótól több mint egy felhőszolgáltatást vesz igénybe.

Számos oka lehet annak, hogy egy vállalat ilyen megoldást alakítson ki:

  • lehet, hogy nem szeretne egyetlen beszállítóra támaszkodni, vagy így tud költséghatékonyabban és a rugalmasabban működni.
  • Előfordulhat az is, hogy csak így képes betartani a helyi rendelkezéseket, amelyek arra kötelezik, hogy bizonyos adatokat mindenképpen az országban vagy a térségben tároljon.
  • De az is megeshet, hogy a gyors kiszolgálás érdekében a cég mindig a fizikailag közelebb eső felhőegységet szeretné használni, illetve a több földrajzi ponton működő szolgáltatással a katasztrófatűrést kívánja növelni.

További részletekért kattintson az Invitech blogjára!