Egyaránt kedvező változásokkal indul az új év, többek között a társasági adóban, a helyi iparűzési adóban, a kisvállalati adóban és a munkáltatói adóterhek tekintetében is. A KKV-k előtt is korábban nem látott lehetőség nyílik adókedvezmény érvényesítésére a fejlesztésekkel kapcsolatban – fogalmaz dr. Korponai Babett, az ICT Business Advisory Zrt. adószakértő partnere. A januártól hatályba lépett adózási feltételekről Korponai Babett-tel Somody Evelin készített interjút.

Elérhető közelségbe került a fejlesztési adókedvezmény a KKV cégek számára

A fejlesztési adókedvezmény sok KKV számára ismeretlen, hiszen eddig több százmilliós beruházás esetén lehetett csak igénybe venni ezt a társasági adókedvezményt. A beruházás értékhatára 2019-ben még 500 millió forint volt, 2022. január 1-től a kisvállalkozások esetében a jelenértéken legalább 50 millió forintos, középvállalkozásoknál a jelenértéken legalább 100 millió forintos beruházásnál is alkalmazható a fejlesztési adókedvezmény. Így a KKV-szektor esetében is egyre szélesebb körben lesz elérhető ez a típusú adókedvezmény, melynek köszönhetően az új beruházásoknál lehetőségük lesz a cégeknek, hogy azok után akár 13 adóévig adókedvezményt érvényesítsenek. Újdonság, hogy a Pest megyei cégek sem lesznek kivételek, hiszen 2022-től a regionális támogatási térkép is megváltozik, amely értelmében a térség cégeinek is elérhető lesz az 50 százalék mértékű támogatási intenzitás, amely ezen adóváltozással együtt rendkívül beruházás ösztönző hatású lehet. Fontos, hogy nem adóalap kedvezményről, hanem a fizetendő adóból érvényesíthető adókedvezményről van szó. – hívta fel a figyelmet a lényeges különbségre dr. Korponai Babett, az ICT Business Advisory Zrt. adószakértő partnere.

Érvényesíthető 2022-ben a Helyi iparűzési adó felezése is

A helyi iparűzési adó mértéke 1 százalékban maximalizálódott, a 4 milliárd forint árbevétel, valamint mérlegfőösszeg alatti kis- és középvállalkozások esetében, 2021-re vonatkozóan. 2021. évben megfizetett adóelőlegeikre vonatkozóan is érvényesíthető volt az 50 százalékos mérséklés az érintett vállalkozások esetében, amennyiben február 25-ig benyújtották az adóelőleg nyilatkozatot a csökkentési igényről. A törvényi feltételeknek megfelelő vállalkozások, akik nem nyilatkoztak az adóelőleg mérsékléséről, az adókedvezményt a 2021. adóévről szóló, 2022 május 31-ig benyújtandó bevallásban vehetik igénybe. A feltételeknek megfelelő kis- és középvállalkozások a 2022-es évre vonatkozóan is alkalmazhatják majd az adóelőleg felezési és csökkentett adó fizetési lehetőséget.

Csökkent a Kisvállalati (KIVA) adó

Az elmúlt években nagyon népszerű Kisvállalati adó kulcsa 11 százalékról 10 százalékra csökkent.

Csökkentek a munkáltatói terhek is, csökken az adónemek közötti olló

A szociális hozzájárulási adó 15,5 százalékról 13 százalékra csökken, a szakképzési hozzájárulás pedig januártól kivezetésre került. Mivel ez a változás a társasági adó hatálya alatt lévő vállalkozásokat is pozitívan érinti, így egyre jobban záródik az olló a KIVA és a TAO adónemek között. A beruházások mértéke nagyban befolyásolja, hogy melyik adónem éri meg jobban a vállalkozásoknak, ezért érdemes alapos számításokat végezni – figyelmeztet dr. Korponai Babett, az ICT Business Advisory Zrt. adószakértő partnere.

Csökkent az Egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás

A munkabéreket terhelő járulékok csökkenésével párhuzamosan a kifizetőt terhelő EKHO összege 15,5 százalékról 13 százalékra csökken.

A szakirányú oktatás és a duális képzés adókedvezménye

A szakképzési hozzájárulás megszüntetése következményeként a szakképzési munkaszerződést, illetve hallgatói munkaszerződést munkáltatóként megkötő adóalany számára a szociális hozzájárulási adóból fogják biztosítani a korábban a szakképzési hozzájárulás kapcsán a bruttó kötelezettség tekintetében érvényesíthető kedvezmények igénybevételét. A 2022. augusztus 1-ét követően a szakképzési hozzájárulás adónemre befizetett bevételt szociális hozzájárulási adóként kell nyilvántartani, a fennálló követeléseket és kötelezettségeket a szociális hozzájárulási adó terhére kell rendezni.

Változott a kerékpár magáncélú használatának Szja kötelezettsége

Új szabályozás, hogy a 2022. január 1-től a kifizető által biztosított kerékpár magáncélú használata mentes az szja alól. Ennek feltétele, hogy a kerékpár vagy kizárólag emberi erővel hajtható vagy max. 300 W teljesítményű elektromos motorral van felszerelve.

Szja mentességet hozott 2022 a 25 év alatti fiataloknak, viszont nem minden esetben érvényesíthető

2022. január 1-jétől a 25 év alatti magánszemélyek szja-mentességet kapnak. A kedvezmény a munkaviszonyból származó jövedelemre, az adóköteles TB ellátásra és a nem önálló tevékenységből származó jövedelemre terjed ki. A kedvezmény maximalizálva van a tárgyévet megelőző július havi nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkereset összegéig, valamint csak a jogosultsági hónapokra alkalmazható. A végkielégítésre, az ingatlanból származó jövedelemre, egyéb jövedelemre és az elkülönülten adózó jövedelmekre, juttatásokra és a vállalkozói osztalékalapba tartozó jövedelemre nem vonatkozik az szja-mentesség.

Ágazati különadók változásai

Tekintettel arra, hogy a gyakorlati alkalmazás szempontjából a 2022. évben, a 2021. évről benyújtandó adóbevallásban lehet elsőként alkalmazni, érdemes megemlíteni a nyári adócsomag elfogadásával bevezetett veszteségelhatárolás intézményét az energiaellátók jövedelemadójába. Dr. Korponai Babett, az ICT Business Advisory Zrt. adószakértő partnere azt is kiemelte, hogy 2022-től megszűnik a kockázati tőkealap-kezelők, a tőzsde, az árutőzsdei szolgáltatók pénzügyi szervezetek különadó kötelezettsége.