Az EXIM üzleti terveit is felülírta a járványhelyzet, a Külgazdasági- és Külügyminisztérium háttérintézményeként három új programot indítottak el tavasszal. A Kárenyhítő Hitel-, Hitelfedezeti és Hitelbiztosítási programok célja, hogy – a törlesztési moratórium mellett – segítsék az exportpiaci szereplők likviditását és stabilizálását a megváltozott világkereskedelmi helyzetben is.

Arról, hogy hogyan zárult a tavalyi év, és milyen eredményeket produkáltak a programok, beszéljenek a számok. Mint Jákli Gergely elmondta, az EXIM több mint 1100 milliárdos teljes hitelállománnyal zárta a tavalyi évet, amelyből 467 milliárdnyi az új hitelfolyósítás. A biztosítói állomány is meghaladta a 400 milliárdot, így 2020 az EXIM eddigi, 26 éves működésének legaktívabb éve volt.

Az elnök-vezérigazgató kiemelte, hogy teljesítményük szempontjából legalább ennyire fontos, hogy megváltozott munkakörülmények között és egy megváltozott világban voltak képesek hatékonyan és gyorsan integrálni az eddig felhalmozott exportfinanszírozási tudást és tapasztalatot a Kárenyhítő Hitelprogramba. A program sikerét mi sem mutatja jobban, mint, hogy az említett 467 milliárdnyi új hitelből 350 milliárdot július után, ezen program keretében folyósítottak. A Kárenyhítő Hitel egy szintetizált termék, amely mindenkinek segítséget nyújthat, aki az exportlánc tagja, függetlenül attól, hogy exportőr vagy beszállító, új beruházást szeretne megvalósítani, vagy likviditásához van szüksége forgóeszközhitelre – foglalta össze az EXIM vezetője. A program nagy előnye, hogy kiszolgálja a teljes vertikumot a mikrovállalkozásoktól a nagyvállaltokig és – emellett – alacsony, fix kamatszinttel párosul. Az Európai Unió átmenetileg módosított állami támogatási szabályrendszerét aknázza ki, amelynek újbóli meghosszabbításáról – mint Jákli Gergely elmondta – a napokban született döntés: 2021 év végéig biztosan maradnak a Kárenyhítő finanszírozási, biztosítási termékek.

Az export jól vizsgázott válságból

2020 a gazdasági recesszió éve volt, de az export arányaiban nem változott jelentősen. A feldolgozóipar vagy a szolgáltató szektor külpiacokat kiszolgáló szegmense gyorsan épül vissza. Emellett diverzifikáltabb lett a nemzetközi kereskedelem kapcsolatrendszere – jelentette ki Jákli Gergely, aki szerint a beszállítói láncok újrarendeződése történt és történik, ami azoknak, akik részt vesznek benne, előnyösebb értékesítést is lehetővé tehet. Akiknél a működési modell le tudta követni a megváltozott helyzet kritériumait, sok esetben új vevőket is találtak.

A teljes beszélgetés az EXIM elnök-vezérigazgatójával itt hallgatható meg.